Plenković kaže da je sad na redu DORH oko afere SMS, a umjesto prosvjeda – u Vukovaru treba biti fokus na povratak stanovništva

Premijer Andrej Plenković ispričao se u srijedu novinarki RTL-a Damiri Gregoret zbog neprimjernog odgovora u utorak na njezino pitanje nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Ispriku je uputio nakon sastanka koalicijskih partnera u Vladi, a komentirao je i aferu SMS i prosvjed u Vukovaru, piše N1.

“Osobno se ispričavam Damiri Gregoret zbog neprimjerene formulacije. Nije bilo namjere da pokažem manjak poštovanja. Naprotiv, cijenim ju kao ozbiljnu novinarku i dobru poznanicu s kojom godinama razgovaram u izjavama i intervjuima. Nije ta izjava imala osobni kontekst, niti muško-ženski, bilo je o tome da mi je simpatično da na ono što sam smatrao da sam već izgovorio moram istu poruku reći još jednom. Isprika, neće se ponoviti … “, kazao je premijer nakon sastanka s koalicijskim partnerima.

Dodao je da uvažava pravo novinara da postavljaju sva moguća pitanja, a sebi daje pravo na način na koji će odgovoriti: “Želim jasno odgovoriti i artikulirati svoje stajalište na jasan način, a u pojedinim trenucima može se desiti da takva “dinamika dijaloga bude živahna”, “u sportskom duhu” i na kraju krajeva “relaksirajuća”.

Na sastanku koalicijskih partnera, kazao je, rezimirali su početak sjednice Sabora i razgovarali o idućim koracima vezanim za poreznu, mirovinsku i obrazovnu reformu, a razgovarali su i o Uljaniku te o aktualnim aferama. Plenković je istaknuo da imaju snažnu podršku stranaka koje čine parlamentarnu većinu: “Parlamentarna većina je stabilna. Nastojimo jednakim tempom prionuti s radom Vlade i Sabora kako bi dovršili sve ono što smo zacrtali u sliku Nacionalnog plana reformi za ovu godinu”.

Osvrnuo se i na aferu SMS: “Moj je stav kao predsjednika Vlade da se sve do kraja treba rasvijetliti. Kad tijela koja su za to zadužena, kad budu smatrali da imaju sva saznanja – informacije bi trebale biti dostupne javnosti. Na DORH-u je da kaže što misli o toj temi”.

Plenković je istaknuo da ne namjerava na to utjecati jer bi to “bilo jako loše za funkcioniranje institucija”. “Za mene, za Vladu i za nas kao stranku bitno je da se vidi što je točno, a što nije točno”, poručio je premijer.

Odgovarajući na pitanje vezano za najavljeno okupljanje u Vukovaru kazao je kako je “izgledno da će se ono pretvoriti u politički prosvjed”.

“To je izgledno obzirom na to tko to okupljanje podupire i to nije dobro”. “Ni meni ni Vladi nitko ne može prigovoriti za sve što smo radili vezano za branitelje i dignitet Domovinskog rata”,kazao je i opetovao svoj stav da bi se i gradonačelnik i Vlada trebali fokusirati na olakšice, povratak stanovništva i gospodarski razvoj.

Što se tiče prosvjeda u Vukovaru, rekao je da nema informaciju da će tamo biti 10.000 ljudi i da je njegov stav o tome jasan, a to je rasvijetliti sve događaje i procesuirati ratne zločine.

“Poštujem žrtvu Vukovara, no našoj Vladi nema se što predbacivati. Pripremamo niz zakona koji će omogućiti da Vukovar bude interesantniji investitorima.”

VIDEO Slatki ste, Damira: Je li se Plenković upucavao novinarki, bio seksistički nastrojen ili nešto treće, evo što kaže premijeru slatka

Bošnjaković najavio istragu Brkića po navodima iz Nacionala: Važno je da se to obavi promptno, važno je da država reagira jer sigurnost je jedno od temeljnih načela za preustroj neke države

Facebook Komentari