Izbori u BiH se bliže, a Hrvata sve manje: Što će moje dijete raditi u ovom gradu i ovoj državi?

Na opće izbore u Bosni i Hercegovini u nedjelju bi trebalo izaći više od 400.000 Hrvata, a najviše ih je u Federaciji BiH. No, usprskos tom broju, na izbore ih obično izlazi manje od 50 posto.

Bosna i Hercegovina dijeli se na dva entiteta i 10 kantona, a svaka razina ima svoju vlast. U tako složenom sustavu građani se često ne snalaze.

“Smatram da se u ovakvoj konstelaciji, u ovako kompliciranom sustavu, bez intervencije Amerike ili Europske unije ova država teško dovesti na neki normalan kolosijek”, rekao je poduzetnik Muharem Kabil.

U zemlji s prosječnom mirovinom od 1.500, te plaćom od 3.000 kuna, mnogi ne vide svjetlu budućnost. Prema procjenama inozemnih agencija, BiH je treća zemlja svijeta po nezaposlenosti.

Pad broja stanovnika odražava se i na pad broja Hrvata, koji s dvojnim državljanstvom lakše dolaze do zapadnih zemalja.

“Broj rapidno opada. Pomalo, ove godine mi je alarmantan podatak da smo imali samo četiri vjenčanja”, rekao je fra Mario Divković, gvardijan samostana sv. Petra i Pavla. “Oni gledaju svoju djecu i pomisle: ‘Što će moje dijete raditi u ovom gradu i ovoj državi?'”, dodao je.

Unatoč kritikama iz Europe, izborni zakon se ne mijenja

Hrvati u BiH traže promjene izbornog zakona i tvrde da s postojećim ne mogu izabrati svoje legitimne predstavnike, već to umjesto njih, preglasavanjem, čine Bošnjaci. Međutim, unatoč kritikama koje stižu i iz Europe, izborni zakon se ne mijenja.

“Država BiH mora počivati na jednoj vrsti razumijevanja jedni drugih. Većina treba razumijeti manjinu, neovisno o kojem dijelu BiH govorimo. Samo na taj način može opstati BiH ovakva kakva jest”, rekao je Nikola Čiča, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tuzla.

Docent s Filozofskog fakulteta – koji predstavlja manjinsku židovsku zajednicu – odnose Bošnjaka, Hrvata, i Srba promatra sa strane i nakon predstojećih izbora ne očekuje velike promjene.

“Većina nema hrabrosti da napravi određenu promjenu, da shvati da ima priliku uzeti nešto drugačiji kurs. S druge strane, nalazi se mali broj onih koji imaju velike privilegije i profit iz cjelokupnog složenog i kompliciranog sustava i oni ne žele predati vlast”, rekao je Gabriel Pinkas s Filozofskog fakulteta u Tuzli, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari