Stožer za obranu Uljanika: Vlada je morala utjecati na rad

Deni Širol iz Stožera za obranu Uljanika gostovao je na N1 i komentirao stanje u tom brodogradilištu.

Radnici su najavili da postoji mogućnost da opet izađu na ulice. “Sami okidač koji bi bio je neisplata plaće. Onda ulazimo u to da je sudbina Uljanika upitna. Što se tiče štrajka još ne možemo reći, ostat ćemo na stand-byju”, rekao je Širol.

Dodao je da je, prema informacijama kojima radnici raspolažu, osigurano pola neto plaće, dok se za drugi dio plaće razgovara sa strateškim partnerom ili fondovima.

Tražili su i novi sastanak s premijerom. “Mi koliko smo iz medija saznali, premijer je rekao da je svoje rekao na sastanku Vlade u Puli. Mi kao stožer smo poslali dopis da nas premijer primi i sve ostaje na njemu. Uprava nam je prezentirala plan ili stečaj ili Končar. Mi kao radnici mislimo da ima bolji način od Končara i stečaja, a to je odabir novog partnera”, rekao je Širol, dodavši da su radnici načuli da traje treći krug pregovora sa strateškim partnerima, ali da o imenima ne mogu govoriti.

Širol je istaknuo i da im Končar ne ulijeva povjerenje o nastavku brodogradnje, posebice kad promatraju njegove ostale tvrtke i kad uzmu u obzir Brodotrogir, iz kojega je otpušten velik broj radnika. “Nikome ne vjerujemo”, dodao je.

Ipak, istaknuo je s kakvim bi partnerom radnici Uljanika bili zadovoljni.

“Strateški partner kojega interesira isključivo brodogradnja, jer to je jedini proizvod koji Hrvatska kao država izvozi. Prekidanje takve strateške grane bilo bi pogubno i za državu i za Pulu”, rekao je Širol.

“Mi kao radnici nismo zadovoljni ničim, to nas je dovelo do ovdje gdje smo sad. Vlada je morala utjecati na rad Uljanika. Preko svojih fondova i grupa mislim da bi to mogla, tu je veliki priljev novca i imaju preko 25 posto dionica Uljanika. Radnici imaju tek oko 17 posto dioničarstva i samo smo kap u moru”, rekao je.

Uljanik ostao bez još jednog broda

Facebook Komentari