Makedonski građani danas izlaze na referendum: Jeste li za članstvo u EU-u i NATO-u, uz prihvaćanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?

Makedonski građani danas izlaze na referendum i odgovaraju na pitanje – Jeste li za članstvo u EU-u i NATO-u, uz prihvaćanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke? Referendum je savjetodavan i njegovi rezultati ne obvezuju parlament, koji do kraja godine dvotrećinskom većinom mora izglasovati ustavne promjene kako bi zaživio dogovor premijera Zorana Zaeva i Alexisa Tsiprasa.

Drugi najvažniji referendum u suvremenoj Makedoniji nakon 1991. i onoga o osamostaljenju, zapravo je etapa kompleksnog procesa promjene imena u Republika Sjeverna Makedonija, ali i svojevrsni test popularnosti premijera Zaeva. Vladajući kažu da je posljednji popis stanovništva proveden prije 20 godina i Svjetska banka, dodaju, navodi da se od tada do danas iz zemlje iselilo više od pola milijuna građana. Za njih, kažu, izlaznost neće biti krucijalni argument pri procjeni validnosti rezultata ovog referenduma.

Na tom je tragu i državna izborna komisija, koja je rekla – glavno je da se zadovolje međunarodno prihvaćeni demokratski standardi. Dogovor s Grčkom pokidao je inače sve funkcionalne veze između izvršne vlasti predvođene socijaldemokratima i predsjednika Gjorga Ivanova, kojega je u ured doveo desni VMRO-DPMNE. On je ovaj tjedan iz New Yorka, s govornice u UN-u, pozvao svoje sugrađane da danas ostanu kod kuće.

Glavna oporbena stranka nije izravno pozvala na bojkot, rekla je svojim pristašama – izađite ili ne, ovisno o srcu i razumu.

Očekuje se, pak, da će etnički Albanci u velikom broju danas izaći na birališta. Njih ime Sjeverna Makedonija ne dira toliko, a žele što brži iskorak zemlje u euroatlantske integracije.

Referendum nadgleda čak 11.900 domaćih i gotovo 500 stranih promatrača. Već je jučer u konzulatu u Melbourneu zabilježeno grubo kršenje izborne šutnje i biračkih prava. Pristaše krajnje desnice, poklonici VMRO-DPMNE-a, snimali su neovlašteno na ulazu na biračka mjesta one koji su odlučili iskoristiti svoje biračko pravo. Čak su ih i napadali, nakon čega su te snimke završile na Facebook stranici nazvanoj “Izdajice”, piše HRT.

Facebook Komentari