Kazna Musku – objavu na Twitteru plaća foteljom i milijunima

Elon Musk mora odstupiti s mjesta predsjednika uprave Tesle i platiti kaznu. Rezultat je to dogovora s američkim regulatorima. Kažnjen je zbog svojih objava na Twitteru u kojima je napisao da razmišlja o povlačenju dionica tvrtke s burze, piše HRT.

Nakon što je američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) odlučila tužiti Muska za prijevaru, on može ostati direktor, ali mora odstupiti s mjesta predsjednika uprave na tri godine. Također treba platiti kaznu od 20 milijuna dolara.

Musku se na teret stavlja objava na Twitteru iz kolovoza ove godine, u kojoj je poručio da razmišlja o delistiranju dionica s burze i da za to već ima osigurana sredstva te da će biti ponuđeno 420 dolara po dionici. Ta je objava uzdrmala tržište, nakon nje cijena dionice nakratko je skočila, a onda pala.

Iz SEC-a kažu da je objava bila lažna i obmanjujuća, a Musk, dodaju, nikada nije ni raspravljao s nekim o detaljima takvog čina. Musk je na optužbe najprije odgovorio tvrdnjom da je kazna neopravdana i da je u kolovozu djelovao “u najboljem interesu istine, transparentnosti i investitora”.

Osim novčanih kazni, Musk će se ubuduće pri bilo kakvoj objavi vezanoj za kompaniju morati pridržavati postupaka koje određuje Teslin odjel za odnose s javnošću. Ima 45 dana da odstupi s dužnosti predsjednika uprave.

Facebook Komentari