Strah od druženja s Brkićem: Da se bijes s visina ne bi sručio na njih, HDZ-ovci niti ne prilaze zamjeniku šefa stranke, evo tko mu je pravio društvo

Milijan Brkić je bio u Saboru na glasanju, a novinari su primijetili da je cijelo vrijeme sjedio sam u saborski klupama i tipkao na mobitelu, piše Večernji.

I dok su HDZ-ovi zastupnici zbog brojnih stanki ulazili i izlazili iz sabornice i u grupicama razgovarali, Brkiću se nisu približavali. Pa su mu društvo u jednom trenutku pravili Mostovi zastupnici Miro Bulj i Nikola Grmoja. Tek mu je po završetku glasanja prišao Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, i rukovao se s njim.

Iako su novinari čekali Brkića i htjeli mu postaviti pitanja, među ostalim i o jednosatnom sastanku s Plenkovićem, on ih je izbjegao projurivši kroz bansku sobu koja spaja sabornicu i Ured predsjednika Sabora.

Distanciranje HDZ-ovih zastupnika od Brkića je znakovito. HDZ je stranka u kojoj do jučer omiljeni vođa sutra može biti smijenjen ili izbačen iz stranke naglavačke, što se dogodilo gotovo svim predsjednicima HDZ-a (osim pok. Franji Tuđmanu).

Tako ne čudi ni zid koji HDZ-ovci, očito, već podižu prema zamjeniku stranačkog predsjednika.

Najbliži suradnici premijera Plenkovića ili se novinarima ne javljaju na telefon ili tvrde da ne znaju u kojem smjeru ide situacija s Brkićem. Dakle, ni u neslužbenim razgovorima ne upuštaju se u ocjene Brkićeve političke sudbine.

Ta opreznost govori i o Brkićevoj snazi u stranci. Očito je procijenjeno da zamjenik predsjednika HDZ-a nije lagan suparnik premda je načet aferom, makar u percepcijskom smislu. Situaciju mu dodatno otežava što je Franjo Varga povezan i sa Zdravkom Mamićem, a Mamićev pad poput domino efekta prouzročio je i ove turbulencije na političkoj sceni. Dio sugovornika iz HDZ-a govori kako je Brkić tvrd orah i da se Plenković neće lagano obračunati s njim.

– Mislili su ga nabrzaka politički likvidirati, ali neće to ići lagano – smatra jedan izvor iz HDZ-a. Drugi pak sugovornik drži da je Brkićeva pozicija opasno poljuljana, piše Večernji.

Facebook Komentari