Netko je ovdje lakomislen: Curić zvao Vargu sigurnim telefonom sa svojim telefonom u džepu?

Ad

Službenici policijskog USKOK-a u svega pet dana otkrili su tko je upozorio Franju Vargu (36), optuženog za fabriciranje lažne SMS prepiske za Zdravka Mamića, da policija nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

Jučer rano ujutro zbog sumnje da je telefonski upozorio Vargu uhićen je Blaž Curić, 49-godišnji vozač u Ministarstvu poljoprovrede koji je do jučer vozio ministra Tomislava Tolušića.

Uz ovu činjenicu, ovo uhićenje ima još veći politički značaj zbog toga što je osumnjičeni Curić nekadašnji suborac, dugogodišnji prijatelj i kum Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a.

Policija je jučer ujutro provela pretres Curićeva doma na Malešnici, nakon čega je priveden na kriminalističko istraživanje. Sumjniči ga se da je prošlog četvrtka, 20. rujna, oko 20.30 sati nazvao Vargu i upozorio ga da ga policija nadzire. Pritom mu je rekao da uništi hard diskove i USB stickove, kao i da, kako je jučer priopćio USKOK, izbriše sve poruke, telefonske brojeve i druge sadržaje.

I dok je Varga nakon otvaranja istrage pospremljen iza rešetaka, istražitelji su se koncentrirali na otkrivanje nepoznatog dojavljivača.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, u tome im je pomogao Varga, ali i sam dojavljivač. Iako je poziv upućen s nepoznatog broja, istražitelji su došli do toga da je poziv uputio Curić.

Zvao sa ‘sigurnog broja’

Do jedne od potvrda da se radi upravo o njemu dobili su zahvaljujući “nesmotrenosti” samog Tolušićeva vozača. Naime, uparivanjem brojeva mobilnih telefona utvrdili su da je na lokaciji u Dubravi s koje je upućen sporni poziv s tzv. jednokratnog broja istovremeno uhvaćen i signal mobitela koji je koristio Blaž Curić.

Tako ispada da je Curić, doduše, obavio poziv sa “sigurnog” broja, ali da je sa sobom ponio i svoj mobitel.

Osumnjičeni Curić jučer je oko 14 sati doveden na ispitivanje u USKOK, gdje se u nazočnosti svog odvjetnika Krešimira Vilajtovića branio šutnjom. USKOK ga tereti za kazneno djelo poticanja na sprječavanje dokazivanja, vezano uz USKOK-ovu istragu protiv Franje Varge.

Nakon ispitivanja vraćen je pritvorskom nadzorniku. USKOK je zatražio da mu se odredi jednosmjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

O tome bi danas trebao odlučiti sudac istrage Županijskog suda u Osijeku.

Međutim, nakon što je pronađena osoba koja se sumnjiči da je upozorila Franju Vargu, sada se postavlja pitanje kako je ta osoba uopće znala da je Varga na meti policije i USKOK-a. Sam Blaž Curić definitivno nije bio u krugu osoba koje su mogle i smjele biti upoznate s činjenicom da se nad Vargom provode tajne mjere praćenja i prisluškivanja.

Uzak krug ljudi

Nije to mogao doznati ni slučajno, kao vozač ministra poljoprivrede, jer se radi o mjerama s kojima ministar Tolušić nema nikakve veze.

Zapravo je vrlo uzak krug ljudi koji su uopće mogli znati za tajne mjere nad Vargom. U svakom slučaju, netko “iznutra” morao je prvo odati neovlaštenim osobama informaciju o tajnoj uskočkoj istrazi. Je li to dojavljeno izravno Blažu Curiću, kojega se sumnjiči da je doznao i proslijedio tu informaciju Vargi, ili je dojava išla preko nekih drugih osoba, i dalje je predmet istrage policije i USKOK-a, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari