Lovrinović: Moramo se okrenuti smjeru da ljudi više zarađuju

Pred saborskim zastupnicima danas je prvo čitanje paketa izmjena devet poreznih zakona koje je Vlada prošlog tjedna uputila u Sabor. Ključne izmjene odnose se na smanjenje PDV-a za skupinu prehrambenih proizvoda, ukidanje dijela doprinosa te podizanje praga za opeorezivanje po najvišoj stopi. Opća stopa PDV neće se mijenjati. Ovo je treći krug porezne reforme. Ukupno porezno opterećenje trebalo bi biti 6,3 milijardi kuna.

Gosti Dobro jutro Hrvatske bili su Grozdana Perić, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun (HDZ) i Ivan Lovrinović član saborskog Odbora za financije i državni proračun (Promijenimo Hrvatsku).

Smanjuje se stopa PDV-a za namirnice koje su za građane bitne, ali praksa je znala pokazati da to smanjenje ne treba nužno utjecati na cijene.

Kada se rade projekcije nastoji se obuhvatiti onu skupinu roba koje najviše trošimo i koje na taj način mogu pomoći kučnim buđetima. Smanjenje bi trebala biti stopa na 13 posto sa 25 i to je značajno. Time se ostavlja mogućnost trgovačkim lancima da snize cijene i mislim da će u ovoj tržišnoj utakmici svi nastojati biti konkurentni i da će nastojati smanjiti cijene, istaknula je Perić.

Lovrinović je rekao da Odbor za gospodarstvo i finacije stranke Promijenimo Hrvatsku su analizirali prijedlog ovih poreznih zakona i došli do zaključka da to neće poboljšati položaj građana. Poznata je praksa, da trgovci nerado smanjuju cijene već tu razliku, to smanjenje shvate kao mogućnost zarade za sebe. Ako se nešto sitno i dogodi trajat će par tjedana ili mjeseci i stvari će se vratiti na staro. I prethodne Vlade stalno se bave čačkanjem po poreznim sustavima i zakonima. To je negativno, loše za građane i nesigurno za strane investitore. Ključno pitanje je kako povećati plače u ovoj zemlji, istaknuo je.

Dodao je da se od PDV-a prikupi u državni proračun oko 50 mlrd kuna, te istaknuo da najviše PDV plačaju siromašni i srednji sloj – oni financiraju ovu državu, financiraju rashode i oni su tu ključni. Prava priča su rashodi državnog proračuna. Svake godine dodatno treba iz proračuna osigurati 17 mlrd za mirovine, oko 3 mlrd za zdravstvo i preko 10 mlrd za kamate bankama koje država duguje zbog zaduživanja obveznicama. Stranka Promijenimo Hrvatsku, kada dođe na vlast, uvest će porez na imovinu banaka pa neka i one institucije snose teret ovoga, a ne samo sirotinja i srednji sloj, oni koji žive od svog rada. To će se onda zvati porezna reforma. Ovo je samo stvaranje dojma da se nešto radi.

Perić se nije složila s njime, te je itaknula da je ovo čista populistička politika.

Facebook Komentari