Predsjednica RH o Trumpovoj politici, strahu za budućnost jugoistoka Europe, ali i aferi lažnih SMS-ova

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT rekla je kako je u svom govoru pred Općom skupštinom UN-a naglasila ono što je do sada često ponavljala – a to je da veličina zemlje ne ovisi o veličini teritorija ili broju stanovnika, već o tome koliko velikom sama sebe učini.

Nema malih država, onoliko smo veliki koliko sami sebe učinimo. Nema te osobe koja ovdje u hodnicima zgrade UN-a nije spomenula Hrvatsku i čestitala na velikom uspjehu na Svjetskom nogometnom prvenstvu, rekla je predsjednica. Od nas lidera se očekuju velika djela, ali prije svega normalne geste, poštovanje. Činjenica da se RH kroz percepciju svjetskog prvenstva smatra za metaforu za bilo koju državu koja nije velika brojčano ili teritorijem, a može biti na vrhu svijeta, dodala je.

Trumpovo je pravo da se oslanja na suverenističku politiku, no istovremeno to pravo nije zanijekao drugim državama. Eksplicitno je priznao pravo državama da vode računa o svojim interesima. Kao sugovornik prema meni je vrlo ugodan. Dosta smo razgovarali i o bilateralnim odnosima, NATO-u, globalnim odnosima, kaže predsjednica.

U tri dana imala je mnogo susreta sa zanimljivim i važnim državnicima. Od svih je tražila potpore za hrvatske kandidature, razgovarali su o bilateralnim odnosima, osobito gospodarskim, odnosno trgovini i ulaganjima.

Treća komponenta je regionalna komponenta. Sada me pomalo strah za budućnost jugoistoka Europe ako se ne uhvatimo u koštac s pitanjima koje opterećuju neke države, ali i usmjeriti pozornost EU-a i SAD-a na naše istočne susjede. BiH treba pomoći i pogurati je prema euroatlantskim integracijama. Naravno, slijede izbori, a ono što me zabrinjava je da nije izmijenjeno izborno zakonodavstvo i nadam se da ćemo nakon 7. listopada imati stabilnu državu koja će omogućiti da BiH ide prema naprijed, rekla je.

Ne želi se miješati u kampanju u BiH, ali izrazila je želju da BiH postane u potpunosti funkcionalna država. No, istovremeno ne može zanemariti činjenicu da je RH odgovorna za hrvatski narod. BiH je druga domovina hrvatskog naroda i želimo da tako i ostane, a ne mogu zanemariti ni našu obvezu za stabilnost, sigurnost i prosperitet na području JI Europe, naglasila je.

Na pitanje o tome prati li aferu “SMS”, rekla je da se o nekim pitanjima ne može razgovarati otvorenim telefonskim linijama te da čeka povratak u RH kako bi o tome razgovarala s odgovornim službama.

Predsjednica RH u UN-u: Nije važna veličina nečijeg teritorija; važna je veličina i kvaliteta ideja. Količina nije jedino mjerilo za značaj; već je i odlučnost u postizanju cilja

Facebook Komentari