Požar na Pelješcu pod kontrolom

Vatrena fronta na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena, a tri kanadera jutros su pomogla gasiteljima na požarištima kod naselja Mokalo, Podstup i Radošić na Pelješcu. Potom su upućeni u gašenje požara kod Metkovića.

Požar je stavljen pod kontrolu, ali nije ugašen

Ggase sve lokalne vatrogasne snage, vatrogasci s područja drugih županija, Državne intervencijske postrojbe (DIP). Ukupno je angažirano 300 gasitelja sa 63 vozila. Na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup u ranim jutarnjim satima došla su i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga iz vojarne “126. brigade HV-a” u Sinju sa sedam motornih vozila te je trenutno na požarištu angažirano ukupno 102 pripadnika vojske i 12 motornih vozila.

Ministar obrane Damir Krstičević obišao je opožareno područje kod Orebića i održao sastanak županijskog vatrogasnog stožera, gdje je istaknuo kako iznimno cijeni angažman i trud svih ljudi na terenu, koji su cijelu noć bili angažirani u borbi s vatrenom stihijom. Tijekom jučerašnjeg djelovanja triju kanadera na Pelješcu ostvaren je nalet od oko 15 sati, pri čemu je na požarište izbačeno oko 660 tona vode.

Stanje na Pelješcu komentirao je jedan od kapetana posade na kanaderu bojnik Željko Žugaj naglasivši kako je riječ o požaru koji je iznimno složen za gašenje zbog jakih udara bure i turbulencija. „Konfiguracija terena dodatno je usložnjavala gašenje požara koji je zahvatio veliku površinu, a dva puta nismo ni mogli prići požaru. Tek kad se situacija malo primirila, počeli smo s gašenjem i ostali do pred kraj dana kada je bura ponovno ojačala“, pojasnio je bojnik Žugaj.

Vatrena fronta na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena i trenutačno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije. Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, no kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu. ”Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena koji vjetar lako raplamsa. Požar je daleko od ugašenog za sada”, rekao je, javlja HRT.

Facebook Komentari