Policija privela vozača iz Ministarstva poljoprivrede, sumnjaju da je Vargu upozorio da uništi dokaze

Policija je rano jutros u Zagrebu privela Blaža Curića, kojeg sumnjiči da je dojavio Franji Vargi, autoru famoznih “Mamićevih SMS-ova”, da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje, piše Jutarnji.

Kako su već pisali, nepoznata osoba prošlog je četvrtka nazvala Vargu s jednokratnog telefona, iz Dubrave u Zagrebu, te mu poručila da odmah uništi sve hard diskove i USB stickove. Nakon Vargina uhićenja, policija je intenzivno pokušavala utvrditi tko je uputio Vargi ovo upozorenje, a sada su, čini se, i identificirali tu osobu.

Prema prvim informacijama, privedeni muškarac vozač je jednog od ministara u Vladi RH. Kako doznaje Jutarnji, radi se o vozaču u Ministarstvu poljoprivrede, koji je između ostalih vozio ministra Tolušića.

Podsjetimo, Franjo Varga (36) iz Belišća uhićen je u petak poslijepodne u svojem obiteljskom domu zbog osnovane sumnje da je izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju za potrebe sudskog postupka koji se na Županijskom sudu u Osijeku vodio protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara, kojima se sudilo za izvlačenje 115,8 milijuna kuna iz GNK Dinamo.

Vargu se konkretno tereti da je izradio lažnu SMS korespondenciju između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca Županijskog suda u Osijeku, koji je bio član sudskog vijeća koje je sudilo Mamiću i ostalima, a u kojoj je Cvitan navodno vršio pritisak na osječke suce kako bi donijeli osuđujuće presude za okrivljenike.

Tu je korespondenciju Zdravko Mamić osobno prezentirao javnosti 4. lipnja ove godine, dva dana uoči izricanja nepravomoćne presude u Osijeku, i to na izvanrednoj konferenciji za medije održanoj s početkom u 21 sat, tvrdeći kako je to eklatantan dokaz da mu se cijeli proces namješta i da mora biti osuđen. Mamić je tada izjavio da je na njegovu adresu u više navrata došla određena pošta…

Nema komentara iz MUP-a

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ni Uskok nisu komentirali vijest o uhićenju muškarca koji je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka za Zdravka Mamića, ali i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i potpredsjednika te stranke Milijana Brkića

Doznaje se da je uhićen vozač ministra Tomislava Tolušića, Blaž Curić.

‘Jutros sam čuo da je uhićen jedan od vozača Ministarstva, koji je vozio i mene. Svaka čast MUP-u i DORH-u, očekujem da će svi svi koji su imali prste u ovoj aferi biti procesuirani i kažnjeni’, komentirao je slučaj ministar Tolušić rekavši da nije znao da je vozač bio u vezi s Vargom.

Prema neslužbenim podacima, osumnjičeni se u policiji nalazi na kriminalističkom istraživanju.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je izjavio kako od nadležnih tijela očekuje da do kraja istraže “apsolutno sve” u najnovijoj aferi “fabriciranih sms poruka”.

Na pitanje novinara vidi li poveznicu Milijana Brkića s najnovijom aferom “fabriciranih poruka”, Plenković je u odgovoru podsjetio da su prije pola godine objavljeni i “navodni sms-ovi” između njega i tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te “bili predstavljeni kao neki jako važan dokaz”.

Brkić je, pak, kazao da bivšega MUP-ova informatičara Franju Vargu iz afere ‘fabriciranih sms-ova’ poznaje dugi niz godina, još dok je radio u MUP-u, ali da nikakve njegove usluge nije koristio te da se prošli tjedan nije čuo s njim.

Dodao je i da su manipulatori iskoristili istragu Uskoka i činjenicu da poznaje bivšega MUP-ova informatičara kako bi protiv njega iskonstruirali laž da je Vargine usluge koristio za unutarstranačke obračune u HDZ-u, piše N1.

Facebook Komentari