Afera SMS koja je potresla medije i HDZ: Tolušićev vozač ide na slobodu, evo zašto i do kad

Afera s lažnim SMS-ovima dobila je nastavak. Uhićen je muškarac kojeg se sumnjiči da je bivšem informatičaru MUP-a Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog navodne izrade lažnih SMS-ova za Zdravka Mamića. Riječ je o Blažu Curiću, vozaču ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i kumu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića. On je poslijepodne bio na ispitivanju u USKOK-u, piše HRT.

Blaž Curić, bivši specijalac u ALFA-ma i kum jednog od najmoćnijih ljudi u HDZ-u Milijana Brkića danas je nakon uhićenja doveden u USKOK na ispitivanje. Sumnjiče ga da je u četvrtak mobitelom javio Franji Vargi, bivšem informatičaru u MUP-u da uništi sve dokaze jer ga se kriminalistički obrađuje. No taj poziv su, kako neslužbeno doznaje HRT, snimili istražitelji koji prate Vargu zbog sumnje na krivotvorenje sms-ova za Zdravka Mamića pa je Curić danas priveden u USKOK. No tu se zadržao jako kratko.

Iako se prema riječima njegovog odvjetnika branio šutnjom istražitelji nisu zatražili istražni zatvor pa će Curić koji danas kruh zarađuje kao jedan od 6 službenih vozača ministra poljprivrede biti pušten na slobodu. Naime, u USKOK-u su očito procijenili da oni imaju potrebne dokaze pa ne postoji opasnost od njihovog uništavanja, bijega ili ponavljanja kaznenog djela pa istražni zatvor nije zasad potreban.

“Moram reći da je sama kvalifikacija kaznenog djela nije baš spektakularna. Dakle ni tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu, prema tome kvalifikacija te neke osnovane sumnje kaznenog djela je takva da nam ostavlja sasvim dovoljno prostora za obranu”, rekao nam je nakon ispitivanja u USKOK-u Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović.

N1 ima druge informacije

Iako u priopćenju nisu to naveli, N1 doznaje iz Uskoka da će za Curića ipak tražiti pritvor, a o svemu će se odlučivati sutra na sudu u Osijeku.

Uskokovo priopćenje

Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a.

Osnovano se sumnja da je drugookrivljenik, nakon što je saznao da se protiv prvookrivljenika provodi kriminalističko istraživanje zbog postojanja osnovane sumnje da je izrađivao dokumentaciju i lažnu korespondenciju za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv tih osoba, 20. rujna 2018. telefonski kontaktirao prvookrivljenika kojom prilikom mu je, a u namjeri da se spriječi utvrđivanje njegove kaznene odgovornosti i kaznene odgovornosti drugih osoba, rekao da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje, što prvookrivljenik nije stigao učiniti jer je bio uhićen.

Stručnjaci o aferi lažnih SMS-ova: To je naprosto smiješno, zašto bi netko plaćao stotine tisuća za nešto što napravi osnovnoškolac; Ne vidim kako bi netko zaključio da Karamarko ili Brkić imaju veze s tim

VIDEO Brkić o slučaju Varga, prosvjedu, Pupovcu: Možda je Lovro Kuščević Nostradamus; U strahu su velike oči; Mogli su naći neku ljepšu fotografiju

Facebook Komentari