Sindikalci su bili kod ministra Pavića oko mirovinske reforme, mijenja li se stav o žestokim prosvjedima….

U ponedjeljak ujutro počeo je sastanak ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića, s predstavnicima sindikata, a vezan je uz prijedlog mirovinske reforme. Nakon sastanka, ministar je bio zadovoljan dogovorenim, a zadovoljni su bili i predstavnici sindikata.

“Mi smo se danas odazvali na razgovor, ministar nas je javno pozvao da želi razgovarati o tri teme, o kojima nije želio razgovarati prošli tjedan – o produženju radnog vijeka na 67 godina, o dodatnoj penalizaciji i o radnicima koji rano ulaze u svijet rada. O tome smo razgovarali danas, naravno da smo iznijeli stavove i razmišljanja”, rekao je Mladen Novosel, iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Novosel je za srijedu zakazao brifing na kojemu će javnost informirati o stavovima sindikata, ali i najaviti buduće aktivnosti, jedna od kojih je i prosvjed. “On nije upitan zasad, s ovakvim stavovima ministra. Ako se promijene njegovi stavovi i stavovi Vlade, možemo razgovarati”, rekao je Novosel.

Nakon Novosela javnosti se obratio Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. “Činjenica – mi smo danas prvi put dobili prigodu reći ministru i njegovom timu koji su naši stavovi i zbog čega nam neke stvari od najavljene mirovinske reforme nisu prihvatljive. Ministar je na završetku svega uzeo na sebe obvezu da će o tome izvijestiti u Vladi i javiti imaju li oni kakvih prijedloga o kojima možemo nastaviti razgovore. Nisu se zalupila vrata kao prošli ponedjeljak, dapače, ministar je rekao da su spremni pregovarati oko nekih od tih modela”, rekao je Sever.

Dodao je da će se u srijedu znati i datum najavljenog prosvjeda. “Ključno je, prije tjedan dana nitko nije bio spreman razgovarati s nama, danas smo sjeli i razgovarali smo i poslali su poruku da su spremni nastaviti razgovarati. Imamo svoje minimume, bude li ispod te razine, nemamo o čemu razgovarati, ali moramo im dati prigodu da razmotre sve ovo što smo danas pred njih stavili”, rekao je Sever.

“Ono što je danas tijekom razgovora bio naš utisak, da u ovom trenutku ovo ministarstvo i ova Vlada mijenja mirovinski zakon ne toliko zbog budućnosti hrvatskih umirovljenika, njihovog socijalnog statusa i njihovog boljeg života u budućnosti, nego prema obavezama prema Europskoj komisiji i europskom semestru i to je ono što nije dobro. Na tome smo inzistirali danas, da se razumno počne razgovarati, ne projekcijama i statistikama, nego stvarnim životom i uvjetima u kojima hrvatski građani rade”, rekao je Novosel.

Sindikalci traže izlazak na ulice: Ovaj sastanak je pokazao da se obistinilo ono čega smo se mi bojali, da nas je Vlada dovela pred gotov čin

Facebook Komentari