Pravo lice HDZ-ove porezne Superhik reforme: Premijeru, i raznim Borgovcima veće plaće, poslodavcima skoro milijarda poklona, Marićevim pajdašima trgovcima možda i više od milijarde, a običnim ljudima – puno sreće s većim plaćama u Irskoj, Njemačkoj….

Vlada je danas donijela drugi paket izmjena poreznih zakona, zvan porezna reforma. Od reforme, premijerska i slične velike plaće bit će još veće, trgovci će dobiti svoj veliki dio kolača, poslodavci općenito svoj, mali iznajmljivači u turizmu mogli bi gadno proći, a obični ljudi i njihove plaće…koga briga.

Smanjenje prihoda državnog proračuna s osnove PDV-a bit će u iznosu od otprilike 1,4 milijarde kuna zbog smanjenja PDV-a na 13 posto za neke namirnice. Ministar Zdravko Marić sam je na sjednici Vlade RH priznao da je trgovcima nemoguće zapovjediti da smanje cijene nakon smanjenja PDV-a, ali zaključio je da postoji tržište u Hrvatskoj. Tako da nema mehanizma za obvezno smanjenje cijena, što može biti izravan poklon Vlade trgovcima.

Promjene Zakona o porezu na dohodak donose proširenje porezne osnovice za stopu od 24 posto. Sada se do visine 17.500 kuna plaća po stopi od 24 posto, a iznad 17.500 kuna plaća se predujam poreza na dohodak 36 posto. Vlada predlaže da se do 30.000 kuna porez plaća po stopi od 24 posto, a tek iznad 30 tisuća – 36 posto. Time će profitirati plaće poput premijerske, raznih šefova po državnim tvrtkama i bankama…

Vlada udara na iznajmljivače u domaćinstvu, pa će tako osd sljedeće godine, ako ovo prođe u Saboru, jedinice lokalne samouprave odlučiti koliki će im biti paušalni porez na dohodak po krevetu, ili smještajnoj jedinici u kampu, ali ne manji od 150 ni veći od 1.500 kuna.

Sada je u visini paušala boravišne pristojbe po krevetu od 150 do 300 kuna.

Promjenama Zakona o doprinosima ukinuo bi se doprinos za zapošljavanje od 1,7 posto i doprinos za zaštitu zdravlja na radu od 0,5 posto a povećao doprinos za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5 posto. To se inače plaća na brutto 1 i daje iznos brutto 2, a smanjenje, odnosno razlika – ostaje u džepu poslodavca. Prema projekcijama to je 900 milijuna kuna godišnje.

Sve ostale promjene možete vidjesti u videu sa sjednice Vlade.

VIDEO Sjednica Vlade RH, porezna reforma, plan razvoja bolnica, udžbenici, škole….

Share This Article