Glavni urednik Glasa Koncila detektirao upravo politiku kao glavnu zapreku procesuiranja zločina iz srbijanske agresije na Hrvatsku

GK/B. Čović
Ad

Glas Koncila, vodeće katoličko glasilo u Hrvatskoj, podržalo je najavljeni prosvjedni skup u Vukovaru, zbog navodnog neprocesuiranja ratnih zločinaca, koji organizira tamošnji gradonačelnik Ivan Penava. Komentar glavnog urednika Ivana Miklenića, naslovljen “Politika protiv pravde”, sadrži teške optužbe protiv aktualne Vlade, koje se apostrofira suodgovornima zbog zataškavanja srpskih zločina nad hrvatskim braniteljima i civilima tijekom rata za nezavisnost, piše Jutarnji list.

Miklenić je – ne navodeći njihova imena, nego funkcije – eksplicitno napao dvojicu bliskih suradnika premijera Andreja Plenkovića, ministre Dražena Bošnjakovića i Davora Božinovića.

“Više je nego smiješno javljanje ministra pravosuđa koji ponavljanjem ispravnoga načela da se politika ne smije miješati u pravosuđe pokušava skinuti svaku odgovornost za takvu situaciju poštede agresorskih počinitelja zločina. Ne može biti pravi odgovor na taj problem ni opravdavanje ministra unutrašnjih poslova, koji je rekao da je ravnatelj policije u veljači ove godine osnovao posebnu radnu skupinu za ratne zločine s ciljem analiziranja svih kriminalističkih istraživanja i sudskih postupaka te da je ‘dva mjeseca nakon osnivanja podignuta kaznena prijava, optužnica, za slučaj Ovčara'”, stoji u redakcijskom komentaru Glasa Koncila.

Ivan Miklenić izvlači zaključak kako Božinovićev istup predstavlja dokaz da nije bilo političke volje svih dosadašnjih 26 godina da se to pitanje stavi na dnevni red. Drugim riječima, upravo je politika stvorila stanje da ti zločini nisu procesuirani, da se u hrvatskoj i svjetskoj javnosti umjetno stvarala ravnoteža krivnje, premda u stvarnosti, po istini, o toj ravnoteži ni u kojem smislu ne može biti riječ.

“Hrvatska je službena ili državna politika, bez obzira bila na vlasti koalicija lijevog ili tobožnjeg desnog političkog predznaka, učinila da čitava Hrvatska danas ne zna ime i prezime ni jedne jedine hrvatske civilne žrtve, ni jednoga jedinoga hrvatskog učenika ili učenice koji su stradali samo zato što su bili Hrvati i što su živjeli na području koje su velikosrbi željeli za sebe. Nitko ne može poreći da je u tom pitanju smjer diktirala isključivo – politika”, zaključio je glavni urednik Glasa Koncila, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari