Plenkovićeva retorika, koju sam bira: Bi li Kardelj tako odgovorio zastupnici Skupštine SFRJ?

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Kakvo god bilo zastupničko pitanje Predsjedniku Vlade RH i tkogod ga postavio jer svatko može biti izabran reda mora biti. Hrvatska je parlamentarna demokracija i Sabor RH je najviše zakonodavno tijelo države i nacije pa bez sabora nema niti zakona, a još manje demokracije.

Dakle, kakvo god bilo zastupničko pitanje Predsjednik Vlade RH ima dužnost zastupniku tijela kojem Vlada odgovara odgovoriti kao Predsjednik Vlade RH i sad poslušajmo kako je trenutačni Predsjednik vlade RH, kojeg ćemo se za 20 godina sjećati otprilike koliko se danas sjećamo predsjednika 5., 6. ili 7. Vlade RH, jedva do ni malo odgovorio zastupnici Sabora RH.

„Od vaša tri skromna pa gotovo lijena nastupa“ (…) „U vašem tijelu u kojem ste izabrani nećete napraviti ništa, nula“ (…) „Ima vremena za orkestrirane emisije i pitalice“ (…) „ali za Sabor vremena nema kao ni vi očito“ (…) „Ono što vi pokazujete je loša i podrivačka poruka nepovjerenja u institucije“ itd. Ovdje ima svega; od uvreda, preko znanja budućih događaja na pragu zavjere do totalitarnih obilježavanja protudržavnih elemenata. No, ako je to izjava predsjednika stranke koja je u 20 godina Hrvatsku dovela ovdje gdje jest, dakle, predizborni govor protiv direktnih suparnika u borbi za isto nadri-desno biračko tijelo koje je šutjelo kao zaliveno od 1995. do 2010. i zatim se naglo probudilo u svoj svojoj autentičnosti, onda u redu.

Ali ako je to odgovor Predsjednika Vlade RH zastupnici Sabora RH koji si kad mu već nitko drugi neće tepa kako je Kancelar, onda je neprimjeren i uvredljiv, ali od čovjeka čija biografija uključuje objavljen maturalni rad u kojem hvali Marxa, Kardelja i nada se „realizaciji samoupravnog socijalističkog društva“ bolje nije niti za očekivati.

P.S.

Plenkovićevo „prebrojati, provjeriti i verificirati“ neodoljivo podsjeća na Šeksovo „Locirati, uhititi, transferirati“ za početak utoliko što je podjednako nepismeno, jer kao što uhititi znači transferirati u najmanju ruku sa slobode u pritvor, tako i provjeriti znači u najmanju ruku verificirati, jer ako provjera nije dio verifikacije što onda jest. No samo neodoljivo podsjeća, a sve više od toga prepuštam čitateljevoj mašti na volju.

VIDEO Obračun Plenkovića i Brune Esih: Dobili ste mandat mojom greškom; Molit ćete Boga uskoro da nas doista nema, budite muško

Facebook Komentari