Vrhunac drame u SDP-u, Bernardić ultimatumom kupio vrijeme: Ako ne mogu ja, nećeš ni ti

Ni maratonski sastanak u petak, ni sinoćnji, za koji SDP-ovci kažu da uopće nije bio o Bernardiću, nisu donijeli rješenje situacije u najjačoj oporbenoj stranci. Nakon što pučisti već duže vrijeme, a sad i podupiratelji traže odlazak Davora Bernardića s mjesta predsjednika SDP-a, on se odlučio za manevar.

Davor Bernardić već je više puta naglasio da se ne planira povući s čelne pozicije u stranci, a onda objasnio da to sigurno neće milom. Rekao je da je spreman otići ako se izbori za predsjednika, ali i sva druga stranačka tijela održe – odmah! Podnese li predsjednik stranke ostavku, prema Statutu, ne može se opet kandidirati. Ali ne bi ni njegov politički mentor i otac Zlatko Komadina mogao biti v.d., a Bernardićeva je mantra: ”Ako neću ja, nećeš ni ti.”

Ta opcija odgovara pučistima, ali ne i onima koji su ga dosad podržavali jer bi izgubili fotelje, a nije izvjesno da bi ih opet dobili. Njihov je plan bio da idućih godinu dana vršitelj dužnosti predsjednika bude Zlatko Komadina, koji bi onda imao utjecaj na slaganje stranačke liste za europarlamentarne izbore.

Danas za 13 sati najavljena je zajednička sjednica Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a, nakon koje bi moglo biti jasnije kako stoje stvari. Aktualni predsjednik Bernardić mogao bi zatražiti potvrdu ranije odluke Predsjedništva da on preuzme i Klub, a odmetnuti članovi Kluba već su najavili da će na čelnu poziciju odabrati suspendiranog Peđu Grbina. U tom slučaju SDP čeka potpuni raskol.

Na toj sjednici Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a, kako se neslužbeno doznaje, Davor Bernardić pozvao je da se provedu odluke Predsjedništva i poručio da neće podnijeti ostavku. Arsen Bauk najavio je ostavku na mjesto predsjednika Kluba SDP-a, a Sabina Glasovac najavila je da će dati ostavku na mjesto potpredsjednice Kluba, ako ga preuzme Bernardić.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio je da na sjednicu ide s idejom da kaže da je ovakva situacija neodrživa. ”Vodstvo stranke ima obvezu ponuditi rješenje, ovo predugo traje”, rekao je Maras, koji se zalaže da se članovi stranke na referendumu izjasne trebaju li biti unutarstranački izbori ili ne. ”Svima u SDP-u interes je da se ovo završi i da krenemo raditi”, zaključio je Maras, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari