Predsjednica RH u Pločama: Povratak vojske znači demografski i gospodarski rast za grad

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je u proslavi Dana hrvatske ratne mornarice u Pločama, gdje je ponovno otvorena i vojarna.

Predsjednica se u govoru zahvalila svim braniteljima i dragovoljcima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i tako pomogli u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske.

Rekla je da je luka Ploče jedna od vrata Europe koja će se u budućnosti sve više koristiti za prijevoz robe.

Ustrojavanjem mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama “ispravlja se pogrešna odluka o izmještanju HV-a iz Ploča”, poručila je predsjednica koja smatra da će povratak vojske značiti demografski i gospodarski rast za grad.

Istaknula je da novac za modernizaciju i opremanje vojske nije samo trošak nego i ulaganje u sigurnost i gospodarski razvoj.

Osvrnula se i na migrantsku krizu te dolazak izbjeglica brodovima preko Sredozemnog mora.

“Nezakonite migracije na području Sredozemlja postale su jedan od većih sigurnosnih izazova i prijetnji cijeloj Europi, Hrvatska je spremna nositi se s njima”, poručila je Kolinda Grabar Kitarović, prenosi N1.

14. rujna 1991. – Akcija “Zelena tabla-Male Bare”

U rujnu 1991. agresija srpskih paravojnih postrojba i Jugoslavije zahvatila je i obalno područje Hrvatske. U ratna djelovanja aktivno se uključila i Jugoslavenska ratna mornarica.

Kako bi im se mogle oduprijeti, slabo naoružane hrvatske snage počele su osvajati vojarne i skladišta. Prva i jedna od najdramatičnijih akcija odigrala se nedaleko od Ploča gdje se nalazilo golemo skladište naoružanja otetog Teritorijalnoj obrani, ali i više od 300 tisuća tona TNT eksploziva i drugih eksplozivnih naprava. Uvečer 14. rujna 1991., u akciji pod nazivom “Zelena tabla-Male Bare” hrvatski su branitelji osvojili taj opasan, eksplozivan vulkan. Iako je skladište bilo minirano, uspješnom akcijom hrvatskih pirotrehničara opasnost je uklonjena. Da nije bilo tako, detonacija poput atomske bombe nad Hirošimom srušila bi sve zgrade i luku, a plimni val visok nekoliko metara potopio bi ostatke Ploča.

Još iste noći počelo je izvlačenje oružja i opreme. Jugoslavija je odgovorila napadima zrakoplovima i brodovima, pri čemu je poginuo jedan vozač, ali je najveći dio naoružanja spašen. Koliko je bilo značenje toga skladišta u obrani Hrvatske govori činjenica da su jedina podvodna minsko-eksplozivna sredstva kojima je hrvatska vojska raspolagala na početku rata stigla iz Ploča.
Uskoro su slijedile mnoge slične akcije. Hrvatske postrojbe u Šibeniku su zarobile 15, a radnici Mornaričkog tehničko remontnog zavoda još 19 ratnih brodova. Bila je to gotovo četvrtina cjelokupne flote Jugoslavenske ratne mornarice. Osim brodova, odlučujuću je važnost imalo i preotimanje obalnog topništva. Bitnica na Žirju odigrala je ključnu ulogu u obrani Šibenika, a one na Šolti, Braču, Korčuli i Pelješcu natjerale su jugo-mornaricu da pobjegne na Vis i Lastovo, piše HRT.

Facebook Komentari