Branitelji traže izjašnjavanje Pupovca o četnikovanju, ili njegov odlazak iz Vlade, najavljuju masovni prosvjed u Vukovaru i traže raspravu u Saboru

U trenutku dok se suočava s teškim medijskim napadima dojučerašnjeg člana predsjedništva Darka Milinovića, koji smjer njegove Vlade svrstava u lijevi centar, i s potencijalno masovnim prosvjedom u Vukovaru koji najavljuje gradonačelnik Ivan Penava, za premijera Andreja Plenkovića stiže novi izazov, ovoga puta iz braniteljske populacije, piše Večernji.

Naime, predsjednici dviju najutjecajnijih krovnih braniteljskih udruga – Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata te Zbora udruga gardijskih postrojbi koja u svojem sastavu okuplja bivše pripadnike Tigrova, Gromova, Kuna, Pauka, Sokolova, Puma, Vukova, Termita i Prvog hrvatskog gardijskog zdruga – izražavaju jedinstvenu potporu gradonačelniku Penavi najavljujući veliki odziv na prosvjed.

No, idu i korak dalje tražeći saborsku raspravu o povjerenju koalicijskom partneru Miloradu Pupovcu. Predstavnici branitelja, naime, ne mogu mu oprostiti ni zaboraviti odlazak u Bačku Palanku gdje je 5. kolovoza nazočio komemoraciji za žrtve Oluje.

Tko predstavlja branitelje Srbe?

– Svi smo svjedočili govoru Aleksandra Vučića toga dana, kada je nazočio i gospodin Pupovac koji je, prema našem mišljenju, trebao napustiti taj skup jer on je ipak zastupnik u Hrvatskom saboru. I danas smo svjedoci da ta retorika i dalje izlazi iz Vučićevih usta, kao i 90-ih u Glini, iako danas u blažem obliku, ali bojimo se da to ne eskalira. Želimo da se Pupovac očituje pred hrvatskim građanima podržava li velikosrpsku politiku Aleksandra Vučića koji je neki dan i sam rekao da podržava politiku Slobodana Miloševića. Podržava li i izjave prema kojima hrvatska zastava nikada nije vijorila na kninskoj tvrđavi? – pita se Zoran Maras, predsjednik Udruge Specijalne policije, najavljujući da će formalni zahtjev udruga usmjeriti prema Saboru.

Već u ponedjeljak na Markovu trgu dostavit će ga u pisanom obliku i adresirati ga predsjedniku Gordanu Jandrokoviću, svim predsjednicima stranačkih klubova pa tako i klubovima manjina, kao i na saborski Odbor za ratne veterane.

– Tražimo da predsjednik Sabora otvori tematsku sjednicu s pitanjem kojim putem ide Hrvatska jer svjedočimo da ide onim krivim. Tražit ćemo da se u demokratskoj, parlamentarnoj raspravi postavi pitanje čiju to politiku zastupa Milorad Pupovac. Želimo razgovarati jer šutnja i neupozoravanje na probleme mogu dovesti do većeg zla, ne daj Bože više sukoba na ovim prostorima. Također, očekujemo da se Pupovac počne brinuti i o 10 tisuća hrvatskih branitelja srpske nacionalnosti i da zastupa i njihove interese. Posljednjih dana imamo jako puno zahtjeva s njihove strane da ovu raspravu preselimo u Sabor – kaže Maras, kojeg je Večernji pitao jesu li stavovi braniteljskih udruga usmjereni na destabilizaciju Vlade.

– Želimo odlazak Pupovca jer smatramo da više šteti nego doprinosi normalizaciji odnosa sa Srbijom i demokratizaciji hrvatskog društva. Vjerujem da će ova Vlada naći rješenje i modele da ne ovisi o jednom zastupniku, a bude li drukčije, neka hrvatski narod odluči što će biti – kaže Maras.

Također, izriče nepodijeljenu podršku gradonačelniku Vukovara smatrajući nečinjenje DORH-a nedopustivim.

– Podržat ćemo skup pa ćemo se s našim udrugama, s članstvom, s prijateljima, s našom djecom, sasvim sigurno odazvati kako bismo svi zajedno primorali institucije da rade svoj posao – zaključio je Zoran Maras.

Potpora Penavi iz cijele Hrvatske Uistinu, Ivan Penava jučer je kazao da su pripreme za prosvjed već počele te da očekuje veliki odziv građana iz cijele Hrvatske, pa tako i branitelja. Pozvao je sve koji će se toga dana okupiti u Vukovaru na posebnu dozu pijeteta i ozbiljnosti te apelirao da se izbjegnu manipulacije.

Njegov savjetnik za branitelje Tomislav Josić također potvrđuje da stiže podrška bivših suboraca iz cijele Hrvatske, od Petrinje do Dubrovnika.

– Ne samo da Penava ima podršku branitelja, nego i brojnih građana Vukovara jer ovdje nema obitelji u kojoj netko nije poginuo. Ivan je rekao ono što mi godinama govorimo, samo što to sada, zbog funkcije gradonačelnika, ima težinu – kaže Tomislav Josić.

večernji je zanimala je i reakcija Josipa Đakića, šefa Hvidre, saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane.

– Zaprimit ćemo zahtjev udruga i raspravljati o tome. Pupovac ima svoje glasače i one koje zastupa, a mislim da je sporno samo podržava li politiku Beograda ili ne. Što se tiče druge teme, apsolutno podržavamo Penavu da se što snažnije uključe državna tijela koja se bave rasvjetljavanjem zločina i da zločinci koji slobodno šeću budu procesuirani – kaže Đakić.

Plenković optužio Penavu za igranje emocijama najviše stradalih i davanje povoda za rušenje parlamentarne većine i Pupovca: Neće meni nitko kao predsjedniku HDZ-a birati partnera

Penava započeo organizaciju prosvjeda u Vukovaru: Očekujem da će toga dana u Vukovar doći građani iz cijele Hrvatske

Dakako, Večernji je želio čuti i komentar Milorada Pupovca, no na pozive i poruke, u kojima su naveli temu razgovara, nije odgovorio.

Plenkovića nije briga za istinu, vjerni mu saveznik Pupovac ponovio da je progon 200.000 Srba za Oluje strašan, da je 200 hiljada ptica bilo bi strašno, kaže

Oglasio se Plenkovićev partner Pupovac, opet iznosi laži o progonu Srba o Oluji, obratio se Hrvatima jer nemaju svijesti, očešao se i o Thompsona

VIDEO Pupovac na četnikovanju u Bačkoj Palanki: Vučić Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom

Facebook Komentari