VIDEO Nakon napada štakora na golubove u Osijeku se traži hitno suzbijanje najezde

Nakon šokantnih snimki glodavaca koji čak napadaju golubove u osječkom naselju Sjenjak, a koje su proteklih dana osvanule na društvenim mrežama i brojnim portalima hitnu intervenciju nadležnih službi u cilju suzbijanja ove najezde zatražio je osječki HDZ.

Uz zgradu broj 23 gdje su i nastale ove snimke, vijećnica Grada Osijeka Sanda Pašuld, čelnik TO HDZ-a Gradske četvrti Novi grad Luka Došen, predsjednik Vijeća GČ Novi grad Ivan Karalić i predsjednik stranačkog Odbora za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević održali su konferenciju za javnost na kojoj su iznijeli svoj prijedlog rješenja ovog problema.

Nakon obilaska terena, vijećnici HDZ-a u Vijeću ove Četvrti inicirali su hitno sazivanje svih nadležnih službi i javnih poduzeća da zajednički izađu na teren, utvrde sve uzroke ovolikog broja glodavaca i slijedom toga provedu mjere suzbijanja ove pošasti.

Termin interventnog sastanka je u četvrtak 13. rujna 2018. u 16 sati upravo na ovoj lokaciji. Tada ovdje očekujemo predstavnike nadležnog upravnog odjela Grada Osijeka, Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, tvrtke koja obavlja deratizaciju u suradnji s Gradom, veterinarske službe zadužene za zbrinjavanje lešina, komunalnih tvrtki Unikoma i Vodovoda kao i tvrtke koja je zadužena za upravljanje ovim zgradama.

O tome su obaviješteni i predstavnici stanara na Sjenjaku broj 21 i 23. Samo u suradnji svih navedenih, sinhroniziranim djelovanjem možemo riješiti ovaj problem. Alarmatnost situacije zahtijeva ovakavo postupanje jer ovaj problem traje mjesecima i unatoč pozivima građana i upozorenjima od strane Gradske četvrti problem još uvijek nije riješen, rekao je Luka Došen pokazujući aktivne rupe na zelenoj površini uz dječje igralište u kojima obitavaju glodavci, a koje su odavno morale biti u potpnosti zatrpane.

Ja ću samo podsjetit da smo na ovakav način u lipnju 2015. godine riješili identičan problem u zgradi broj 129. Ovdje je potreban postupak deratizacije na način da nadležne službe u međusobnoj suradnji uđu u prostorije zgrada, provjere meke odnosno kutije s otrovom, istovremeno se otrov mora postaviti u kanalizacijska okna i sanirati rupe uz i oko ovih zgrada uz obavezu češćeg odvoza otpada dok se problem ne riješi, rekao je predsjednik Vijeća GČ Novi grad Ivan Karalić.

A koliko su ovi glodavci opasni pojasnio je i prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević s Medicinskog fakulteta u Osijeku. Prema njegovim riječima, osim što prenose tifus i bubonsku kugu, štakori prenose i leptospirozu, potencijalno vrlo opasnu bakterijsku bolest koja se prenosi vodom ili hranom zagađenom urinom štakora kao i neke virusne groznice. U povijesti je poznato da su štakori odgovorni za širenje najvećih epidemija koje su devastirale populaciju čovječanstva, stoji u priopćenju HDZ-a.

VIDEO Što se to događa u Osijeku, štakor napao goluba zbog korice kruha ispred dućana

Facebook Komentari