Bernardić otvoreno protiv Milanovića: Sve dok sam ja ovdje neće moći izručiti stranku svojim partnerima u HDZ-u s kojima su vjerojatno već i dogovorili podjelu fotelja u vladi velike koalicije

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u razgovoru za Novi list govorio je o situaciji u ovoj stranci, komentirao pozive dijela stranačkih čelnika za njegovom smjenom, te najavio da se ne namjerava predati već da će se i dalje boriti kako bi ostao na čelu stranke

Jesu li točne informacije koje su se pojavile u medijima da bi i dio vodstva koji vas je do sada podržavao mogao zatražiti vašu smjenu?

– Da se malo našalim, prema medijskim špekulacijama svatko tko malo drži do sebe u Hrvatskoj, već je tražio moju smjenu. Zahtjevi za mojom smjenom koji traju, praktički, od prvoga dana kad sam izabran na mjesto predsjednika SDP-a smatraju se valjda dijelom uobičajene dnevne doze medijskih naklapanja, jer se svakom tko poželi malo medijske pažnje, ma koliko bio marginalan i politički beznačajan, daje enorman medijski prostor. Zanimljivo je da se više nitko niti ne trudi izmisliti bilo kakav suvisao razlog zbog čega bih ja to trebao sam odstupiti s čelnog mjesta SDP-a.

Valjda je dovoljno samo to da oni to žele. Zanimljivo je da ih novinari niti ne pitaju zašto bih ja trebao odstupiti. Umjesto bilo kakvoga argumenta, konkretne političke aktivnosti, izjave, pogrešne procjene, političke štete oni se pokrivaju općom floskulom o mojoj tobožnjoj nesposobnosti, a u zadnje vrijeme glavni im je argument moja navodno niska javna podrška. Nije valjda da je moj najveći krimen zagovaranje kupovine hrvatskih proizvoda. Koliko znam nitko se ne sprda sa dvadeset godina dugom akcijom »Kupujmo hrvatsko«. Bolje se boriti za hrvatski proizvod i hrvatsko zelje, nego pljačkati Hrvatsku! Jel vama to izgleda tako, kao da ja na vas stalno bacam blato i onda vas optužujem da ste obični prljavac i da smrdite. Zbog mojih navodno teških političkih grijeha sljedeći će biti zahtjev za izgonom iz Hrvatske. A kako i ne bi: umiješan sam u teške korupcijske afere, sudjelovao sam u privatizacijskoj pljački, u ratu sam činio zločine, izgubio sam kao predsjednik SDP-a pet izbora za redom, potpisao sam koaliciju sa HDZ-om, vrijeđao sam Srbe, ulagivao se šatorašima, bio sam neuspješan ministar u Vladi, …

Očigledno se nema mjere u plasiranju lažnih informacija i spinova i stvaranja dojma da ja eto tek što nisam izbačen naglavačke iz stranke. Interesna skupina onih koji uništavaju SDP očito ne preza ni od čega, a mene su očito prepoznali kao nekoga tko ugrožava njihove foteljaške interese. S druge strane imamo činjenicu kako višekratno gube na svim regularnim tijelima stranke, na konvenciji, predsjedništvu, glavnom odboru, statutarnoj komisiji. Ja do sada niti na jednom od tih tijela, kada se raspravljalo i o meni i o radu stranke nisam izgubio potporu. Ako sam tako notorno loš i nepopravljiv, kako im je tako teško osigurati na baš prezahtjevne uvjete za moju legalnu i na statutu stranke utemeljenu smjenu? Lako i legalno to mogu odraditi, a ne cmizdriti po svim mogućim medijima i moljakati mene da sam odstupim. Ne sporim nikome pravo da se ne slaže s mojim izborom za predsjednika i da traži moju smjenu, ali odbijam prihvatiti njihove metode kojima ruše ugled stranke i stvaraju dojam u javnosti kako u stranci vlada kaos, i da sam ga ja proizveo. Bilo bi fantastično i lako rješivo da sam samo ja problem stranke. Moja je greška što sam u nakani da pomirim sve struje propustio članstvo suočiti s političkim nasljeđem moga prethodnika i njegovih sekundanata koji sada urlaju »držite lopova«. A to je nasljeđe – zapuštenost organizacije, pasivizacija članstva, pasivnost lokalnih organizacija. Nevidljivi forumi, pasivnost savjeta, nedostatak političkih rasprava, slab liderski kapacitet vodstva, autoritarnost predsjednuika, klijentelizam, neispunjena obećanja, loše gospodarsko stanje, izostanak reformi. To su naši istinski problemi koje pokušavam s vodstvom stranke rješavati, ali me se na sve načine u tome ometa. Naslijedio sam i Klub koji je sastavio moj prethodnik, a čiji disidenti danas drže HDZ na vlasti. Ovim ih putem podsjećam kako pad rejtinga počinje gubitkom dvaju parlamentarnih izbora u zadnje dvije godine i takvo stanje sam zatekao kad sam došao na funkciju predsjednika stranke. Većina onih koji danas galame, imali su tada priliku koju nisu znali iskoristiti. Ne da je nisu iskoristili, nego su skoro upropastili stranku – rekao je za Novi list Davor Bernardić.

Ovo je prvi put da ovako otvoreno kritizirate Milanovića. Zbog čega niste prije govorili o njegovoj odgovornosti kako je vi vidite?

– Prvo i osnovno nije istina da se prvi put kritički osvrćem na taj period djelovanja stranke. Jednostavno ljudi moraju na sebe preuzeti odgovornost i svoj dio krivnje. Kritika je dobronamjerna jer iz nje moramo izvući pouke kako bi sutra bili jači. Ne smijemo bježati od činjenica i gurati glavu u pijesak. Ni pod koju cijenu, ako želimo bolji SDP. Uostalom to što sam ja rekao o tome već pričaju i ptice na grani koliko je puta to ponovljeno od strane drugih u stranci i izvan nje u javnosti. Nisam otkrio toplu vodu niti rekao ništa novo.

Smatrate li da je on u vezi s članovima vodstva stranke koji traže vaš odlazak?

– To morate pitati njega. Tada ih se nije moglo čuti da kritiziraju krive poteze i zbog toga je 100.000 naših birača ostalo kod kuće – to je prava istina o rejtingu stranke. Uostalom sve što misle o tim njihovim propalim politikama, rekli su članice i članovi stranke na zadnjim unutarstranačkim izborima. Ako su i članovi Predsjedništva dio pobune, neka izađu imenom i prezimenom umjesto da se skrivaju. Medijima se u zadnje vrijeme plasira niz neistintih teza. Izvori tih informacija uvijek su anonimni, jer ne žele razotkriti svoje stvarne planove. Trude se u javnosti stvoriti dojam da u stranci vlada kaos, sve s ciljem rušenja rejtinga, što bi za posljedicu trebao imati moju smjenu. No, mogu biti sigurni da sve dok sam ja ovdje neće moći izručiti stranku svojim partnerima u HDZ-u s kojima su vjerojatno već i dogovorili podjelu fotelja u vladi velike koalicije, rekao je Bernardić u intervjuu Novom listu.

Facebook Komentari