Kosor: Želim čuti Pupovčevo mišljenje o Vučićevim izjavama

‘Ono što je Vučić izjavio nije bitno za Hrvatsku, ali nama je važno koji je stav koalicijskog partnera SDSS-a o tome. Nisu nevažne teme koje je Vučić tamo otvorio. Želim čuti očitovanje naših koalicijskih partnera’, rekao je za N1 Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a.

‘Čuo sam se s predsjednikom Vlade, on je rekao da će Vlada izdati priopćenje i to su učinili. S Pupovcem se nisam čuo. Minimum koji očekujem čuti od njega je da Milošević nije bio velikan srpske politike’, rekao je Kosor.

HSLS je jučer, podsjetimo, zatražio sastanak vladajuće koalicije povodom istupa predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića o tome da je Slobodan Milošević srpski velikan koji je imao dobre namjere te da Knin nikada nije bio hrvatski grad. ‘Na tom sastanku želimo čuti jasne stavove Vlade Republike Hrvatske i koalicijskog partnera SDSS-a’, objavili su u ponedjeljak u objavi za medije.

Reakcija Vlade

“U svom govoru održanom 9. rujna 2018. u Kosovskoj Mitrovici srbijanski je predsjednik Aleksandar Vučić između ostalog izjavio: „u Kninu se, danas, vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo“ te „Milošević je bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji“.

Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice.

Povijesna je činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. No taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin, na što možemo biti ponosni. Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti. Unatoč nametnutom ratu, Hrvatska je iz njega izišla kao pobjednica i danas je ona članica EU-a i NATO-a.

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije „najbolje namjere“ onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije nažalost zahtijevati još mnogo napora i vremena. Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoči i usvoji europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa”, priopćeno je u ponedjeljak iz Vlade.

Vučićevo zveckanje s Kosova: Milošević je najveći lider u povijesti Srbije; Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo i za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo

Mali Sloba reagirao na izjavu Predsjednice RH: Vratite prvo Srbe u Knin, pa onda pričajte o srbijanskom predsjedniku

Facebook Komentari