Kotromanović: Meni smeta dodvornička politika Hrvatske, to bratstvo i jedinstvo Vučića i HDZ-a; Taman kad sam postao ministar čitao sam bilješku strane službe o Vučiću

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović komentirao je govor Aleksandra Vučića na Kosovu gdje je poručio da se šahovnica nikada nije vijorila u Kninu.

“Taman kad sam postao ministar čitao sam bilješku strane službe o Vučiću. To je podvojena osoba koja pod svaku cijenu želi biti u centru pažnje. Jako je bilo interesenatno gledati njegov govor, na kraju se to svelo na ono što smo znali cijelo vrijeme – on je notorni nacionalist koji je impresioniran Miloševićem, a školovanje je stekao kod Šešelja”, rekao je Kotromanović.

Dodao je da Srbija nema vojnu moć i da su Vučićeve prijetnje intervencijom smiješne: “Mogu zamisliti kada krene kolona prema Kosovu, trebalo bi 15 sekundi NATO-u da to unište. Nemaju nikakvu moć, vidio sam to vlastitim očima”.

Kotromanović kaže da Srbija nije realna prijetnja ni Hrvatskoj ni Kosovu koje nema vojsku. “To je pokazivanje mišića, meni smeta dodvornička politika Hrvatske, to bratstvo i jedinstvo kako su Vučić i HDZ tada napadali organizaciju mimohoda. On naprosto ne može biti nego ono što je. Trebamo biti mudri i hladni, ne obraćati pozornost, jer on traži pažnju.”, poručuje Kotromanović koji smatra da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije smjela ugostiti Vučića.

“Mi smo u očitoj prednosti pred Srbijom, standard je dva puta bolji, mi smo članica NATO-a. Oni su opterećeni Hrvatskom, pogotovo njihovi lideri. Vodimo tri nula ispred njih i sada voditi udvorničku politiku… Da biznis, ali održati distancu politički”, smatra Kotromanović koji podsjeća da Milanovićeva vlada nije dopustila Vučiću da u Zagrebu drži prodike.

Kotromanović dodaje da bi razmjena teritorija s Kosovom otvorila Pandorinu kutiju. Podsjeća da je Vučić preuzeo sve institucije u Srbiji te ga je usporedio s HDZ-om. Također je poručio da Vučićeve riječi zovu na nove ratove.

U Vladi sjedi fanatična grupa populista, Plenković je znao da će Norac doći

Osvrnuo se i na prisustvo Mirka Norca na obilježavanju 25. obljetnice akcije Medački džep zbog čega je i osuđen za ratni zločin. “Mislim da je to fanatična grupa populista, govorim za dio Vlade. Ne razmišljaju dugoročno, moj je dojam da je to deal između predsjednika i potpredsjednika Vlade. Bili su u panici jer su isključili Dadu Milinovića iz stranke pa su očekivali neku reakciju… U kontekstu tom su vjerojatno čovjeka pozvali pa imamo što imamo. Ne vidim ništa osim kratkoročnog populizma, nebitno je što će se dogoditi kasnije… to je fanatična grupa populista”, kaže Kotromanović.

“Ako misliš biti odgovoran političar, ministar ili predsjednik Vlade, moraš realno gledati na stari, znati koje stvari ne možeš napraviti jer ne predstavljaš sebe nego Hrvatsku i njene interese”, poručio je.

Osvrnuo se i na izjave ministra branitelja Medveda da treba uvažiti i zasluge Mirka Norca u obrani Hrvatske. Opet je istaknuo da Vlada razmišlja od danas do sutra i da samo gledaju hoće li režimski novinar napisati neki pozitivan tekst o njima. Zato Kotromanović strahuje od srbijanskog ili turskog scenarija.

“Nema šanse da premijer Plenković nije znao da će Norac biti tamo. Puno je veća stega unutar ove Vlade nego one Zorana Milanovića. Poznavajući njihov karakter po meni je to nemoguća misija”, zaključio je.

Facebook Komentari