Štern: Izgledno je zatvaranje Rafinerije Sisak

U nedjeljnoj emisiji EnergyPress.net na N1 televiziji gostovao je naftni konzultant Davor Štern. Govorio je o uspješnosti energetskog sektora te je naznačio kako je u nas energetski sektor gotovo uvijek na istoj razini.

Ovogodišnja lista Top 505 kompanija, gdje je u samome vrhu šest energetskih kompanija samo pokazuje kako su ostali sektori hrvatskog gospodarstva podbacili.

Pohvalio je poslovanje INA-e te je rekao kako je INA godinama predvodnik hrvatskog gospodarstva, a to će nastaviti biti i ubuduće.

Komentirao je novi slučaj prijepora između sindikata rafinerije u Sisku i uprave INA-e, rekavši kako rafinerija u Sisku već dugo generira
gubitke i kako je vrlo izgledno njeno zatvaranje.

“Bojim se da scenarij održavanja Rafinerije u Sisku nije izgledan osim ako se u Ini ne pojavi neki strateški partner koji ima svoju naftu koju proizvodi i koju mora preraditi. Takvom jednom partneru bi Rafinerija sisak dobrodošla za preradu vlastitih kapaciteta sirove nafte. Bez takvog partnera bojim se da je Rafinerija Sisak osuđena na gašenje ili na pretvaranje u nešto drugo”, rekao je Štern.

Štern je izrazio žaljenje što se u modernizaciju rafinerija nije krenulo znatno ranije.

Komentirao je pritiske Europske komisije glede razdvajanja HEP-a na infrastrukturu i distribuciju, rekavši kako sada kada smo u Europskoj uniji ne moramo baš u svemu poslušati direktive, nismo se odrekli samostalnih odluka. Usprotivio se privatizaciji dijelova HEP-a, rekavši kako HEP treba projektne strateške partnere.

Štern je izrazio zadovoljstvo projektom LNG terminala na otoku Krku jer ćemo time dobiti infrastrukturu koja će nam omogućiti sigurnost dobave plina u situacijama krize s kopnenim plinom, poput one u Ukrajini prije više godina.

Smatra kako Petrokemija zaslužuje još jednu priliku zato što je to strateška industrija, kako zbog poljoprivrede tako i zbog plinskog sustava u Hrvatskoj.

Facebook Komentari