Ogorec: Vučiću je potrebno izvanredno stanje, nered poput onoga koji se danas dogodio

Gosti Teme dana politolozi Vlatko Cvrtila i Marinko Ogorec komentirali su poruke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Kosovu.

Cvrtila je na pitanje o Vučićevim tvrdnjama da u Kninu nikada nije bilo šahovnice te da je Slobodan Milošević bio dobar lider, rekao da Vučić nije iznenadio.

“Nastavio je retoriku iz 90-ih. On se neće promijeniti, mi ga znamo, možda može fascinirati nekoga iz Bruxellesa, Berlina ili Pariza. U govoru je jasno pokazao da narode u svojem okruženju promatra kao one koji bi trebali biti potčinjeni Srbiji. S njim će se jako teško postizati bilo kakvi dogovori”, rekao je. Ogorec je zaključio da je ovo još jedan pokazatelj da Hrvatska mora početi graditi vrlo jedinstvenu i konzistentnu i prepoznatljivu i odlučnu vanjsku politiku.

Na pitanje priprema li Vučić srpsku javnost na činjenicu da će možda izgubiti bitku za Kosovo, Cvrtila je rekao da on to radi, i to postupno.

Ocijenio je da Vučić inače bolje funkcionira u javnom prostoru nego što je to danas pokazao.

“Vučić govori o rješenju koje neće ikoga zadovoljiti, ali da bi se onda Srbija trebala okrenuti nekim drugim stvarima. Najavio je teške pregovore, a svaki pomak predstavlja kao svoj uspjeh”, rekao je Cvrtila.

Ogorec kaže da je Vučiću potrebno izvanredno stanje, nered i kao, poput onoga koji se danas dogodio kada je spriječen u odlasku u mjesto Banje, on tada najbolje funkcionira, kaže Ogorec.

Vučićevo zveckanje s Kosova: Milošević je najveći lider u povijesti Srbije; Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo i za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo

VIDEO, FOTO Vučića na putu prema kosovskom selu Banje dočekale barikade, pa se morao vratiti u Kosovsku Mitrovicu

Thaci: Kao predsjednik Kosova, u potpunosti razumijem reakciju građana Drenice, koji su izrazili pravu pobunu protiv posjeta Vučića

Facebook Komentari