Plenković o Uljaniku, rekonstrukciji Vlade RH, gašenju rafinerije Sisak, Petrokemiji….

Hrvatski premijer Andrej Plenković osvrnuo se u subotu tijekom boravka u Rugvici na posjet povjerenice Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager Hrvatskoj tijekom kojega se razgovaralo o stanju u hrvatskim brodogradilištima.

Premijer je podsjetio da plan restrukturiranja nije radila Vlada nego uprava Uljanika koja je izabrala konzultante, ali i strateškog partnera. Dodaje da je Vlada davala inpute kako da se plan poboljša i nakon toga je poslan u Europsku komisiju gdje se još uvijek analizira.

– Komisija očekuje dorade toga plana, budući da je udio države prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini. Na tom tragu očekujemo da se radi na doradi plana, rekao je Plenković i otkrio da postoji interes i nekih drugih ‘aktera koji su zainteresirani za brodogradilišta’. Na pitanje je li riječ o domaćim ili stranima, rekao je da ima i jednih i drugih.

Podsjetio je da je Vlada osigurala sredstva za plaće radnicima škverova za srpanj i kolovoz te da će u Puli u četvrtak nastojati vidjeti koji je model održiv za funkcioniranje brodogradilišta. Nije htio otkriti tko je točno zainteresiran za brodogradilišta, samo je rekao da ima i stranih i domaćih aktera.

– Komisija će uskoro poslati preliminarne neformalne komentare na plan restrukturiranja, otkrio je Plenković, kako ga je citirao N1.

Premijera su novinari pitali ide li u rekonstrukciju Vlade kao što je to dao naslutiti ministar uprave Kuščević u intervjuu Jutarnjem listu.

– To ste vi nešto izvukli od njega. Od ministara očekujem angažman u reformama, otkrio je Plenković podsjetivši na mirovinsku reformu, pravosudnu reformu te obrazovnu reformu. Također je podsjetio na pozitivne makroekonomske pokazatelje: rast BDP-a od 2,9 posto, nikada nižu nezaposlenost, rast zaposlenosti itd. To po njemu pokazuje da Hrvatska ide u smjeru koji je Vlada zacrtala.

Komentirajući glasine da ministar financija Zdravko Marić neće dočekati kraj mandata u Vladi Plenković je poručio: – A zašto ne bi? Ja sam kao predsjednik Vlade siguran da će raditi najbolje posao što zna do kraja provedbe našega programa.

Odgovorio je i na nagađanja o gašenju Rafinerije Sisak. Kaže da o tome nema novih informacija te da je Vlada i dalje na tragu otkupa dionica Ine od MOL-a te pronalaska strateškog partnera. Pronađeni su partneri i za Petrokemiju, Vlada je donijela odgovarajuće odluke i sada se čeka pismo Komisije i AZTN-a kako bi se s novom vlasničkom strukturom krenulo u restrukturiranje poslovanja kompanije.

Petrokemija može potrajati sigurno najmanje još pedeset godina koje smo proslavili ove godine, proučio je Plenković.

Pitanja oko Ivice Todorića i Agrokora premijer nije htio komentirati.

Stožer: Priprema se zatvaranje Rafinerije u Sisku – Ina: Generira stotine milijuna kuna gubitaka i takvo stanje nije održivo

Povjerenica EU-a: Želimo plan restrukturiranja koji će omogućiti održivost Uljanika

Facebook Komentari