Imoćani u panici: Nakon potresa vodostaj rijeke Vrljike, koja pitkom vodom opskrpljuje gotovo cijelu krajinu, pao za više od metra

Nakon sinoćnjeg vrlo jakog potres koji je zatresao cijelu Imotsku krajinu u rano jutro u subotu nova panika. Od ranih jutarnjih sati počeo je padati nivo rijeke Vrljike na njenim glavnim izvorištima s kojih se pitkom vodom opskrbljuje 98 posto pučanstva Imotske krajine.

Od 6.20 sati kada nivo vode kod prve ustave bio je oko 68 centimetara manji od razine prije potresa, da bi već oko 9 sati bio cijeli metar niži. Ljudi su se s nevjericom počeli okupljati oko izvorišta komentirajući s zebnjom ovu prirodnu pojavu, svjesni koliko im rijeka znači. Isti slučaj zabilježen je 24. svibnja 2004. godine kada se nakon potresa povukla rijeka za nekoliko sati u utrobu zemlje. Na sreću ubrzo se vratila. No, ovoga puta prošlo je više od deset sati, a razina vode i dalje opada.

Ono najvažnije na glavnom vodocrpilištu Opačac pumpe ispumpavaju vodu, iako je i tu nivo vode pao tako da je regulirana opskrba vode pučanstva Imotske krajine. Presušili su i poznati vodopadi kod Starog vodovoda, a nivo Vrljike bitno je snižen u njenom središnjem toku kod Kamenmosta i dalje prema Zmijavcima, piše Slobodna Dalmacija.

Potres između Čitluka i Posušja zatresao i Imotski

Facebook Komentari