Puno politikanata, kilava država: U nedostatku prirodne Hrvatsku više ne može spasiti niti umjetna inteligencija

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Umjesto da se bavi gospodarstvom, što je možda dobro jer nejasno je tko se razumije u ekonomiju, Vlada RH uporno se bavi političkim temama koje imenuje poteškoćama pa im zatim pobjedonosno nađe očita olakšanja.

Na inozemnom planu Predsjednik u Dubrovniku koji je koliko znamo u RH govori o sukobima koji su postojali ovdje prije 15, 20 ili 25 godina pri čemu nije jasno gdje je to ovdje i koji su sukobi postojali u Dubrovniku 2003. ili 1998. godine?

Na tuzemnom planu izbacuje članove stranke jer su pred središnjicu autobusima doveli članove na prosvjed pri čemu za to u Statutu ne postoji čak niti posredno utemeljenje za izbacivanje dok za njegovu spomenutu izjavu postoji eksplicitan članak i stavak.

Ministri slijede blistavi primjer vođe. Obrazovna reforma krenula je bez ikakvih opipljivih materijala, iako su nastavnici prošli edukacije i sve je online, no ako je sve online čemu onda opipljivi materijali?

Uprava briljira na tjednoj bazi i zadnji blistavi potez je predaja potpisa za referendume državnoj agenciji za koju postoje u najmanju ruku slutnje i indicije kako se radi o nadasve dvojbenoj instituciji. Gospodarstvo grca u pokušajima spašavanja brodogradnje koji će se svesti na to da će propast mrtvo-hladno ingeniozno platiti vašim novcem.

Pravosuđe je institucija koja je najbolji primjer zloporabe javnih sredstava za održavanje sebe samog i u nastojanju da se prikaže djelatnim izvodi jurisprudencijske bravure koje ne samo da ne olakšavaju poteškoću blokiranih nego ju dodatno kompliciraju. Turizam mijenja mjerila uspješnosti kako ne bi morao priznati podbacivanje sezone temeljem cijena pohlepno viših od konkurencije za istu ili lošiju uslugu. Ostala ministarstva još su gora od navedenih.

Financije sve to skupa mirno promatraju nastojeći olakšati koliko se može svjesne kako bez proizvodnje i izvoza nema rasta pa zaista samo krpaju kako znaju i umiju.

Situacija u kojoj se nalazimo postaje svakim danom sve predizbornija što je od lošeg postalo dobro time što su štetni troškovi vlade u 2 godine nadvisili troškove prijevremenih izbora pod pretpostavkom kako će se štetni troškovi nastaviti i u sljedeće 2 godine. Sabor RH pretvara se u sabor nesvrstanih koji se protive izborima jer teško da će osvojiti mandat a mirovinu treba dočekati.

Paradoks najbolje simbolizira odmetnuti SDP-ovac koji podržava HDZ tako dugo dok je Bernardić na čelu SDP-a. Uz to moli Boga da SDP ne koalira s HDZ-om. Naime, ako bi SDP s Bernardićem koalirao s HDZ-om taj bi se odmetnik našao u SDPHDZ paradoksu – ili podržavati HDZ dok je Bernardić na čelu SDP-a ili ne podržavati HDZ koji s Bernardićem na čelu koalira s HDZ-om.

Što bi donijeli izbori nije poznato. Vjerojatno relativnu pobjedu HDZ-a, podjednak rezultat Živog zida i SDP-a, iza njih MOST i možda kojeg nesvrstanog. Jedina mogućnost tad bi bila prirodna koalicija kako kaže Kancelar „konsolidiranih“ stranaka, dakle, HDZ-a i SDP-a, ali i ta bi većina bila tanka.

Bi li se u njoj našao netko tko se razumije u gospodarstvo i ekonomiju? Ako je suditi po dosadašnjima, teško. Ipak, postoji zanemariva nada kako će nekome umjesto politikantstva pasti na pamet minimaliziranje države i nemiješanje u privatnost državljana.

U protivnom nastavit će se negativni demografski trendovi a kao što znamo za njih nema gospodarskog lijeka, jer čak i da nam roboti konobare, čiste apartmane, voze autobuse, avione, trajekte i tramvaje netko ih ipak treba proizvesti, održavati i na koncu reciklirati. U nedostatku prirodne Hrvatsku više ne može spasiti niti umjetna inteligencija, a da ju tko prisili na pokušaj vjerojatno bi digla pobunu robota protiv Hrvata.

P.S.

Dnevnik HTV-a u nastojanju da izbjegne imenovanje tajfuna njegovim imenom Jebi koristi prijevod Lasta pri čemu samo pola sata prije taj isti HTV u najavi krimi serije veli “Od 22 i 30 Zakon i red ju kej” (namjesto “u ka” ili “Ujedinjeno Kraljevstvo”). Informaciju o tome kako se izgovara ime tajfuna i što znači očekujem ne prestajući se smijati ovom primjeru malograđanskog licemjerja zaogrnutog lažnom brigom za sprječavanjem javne sablazni.

Facebook Komentari