Horvat o Uljaniku: Prvu, neslužbenu reakciju Bruxellesa očekujemo u petak

Ad

U prvoj emisiji nove sezone A sada Vlada ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da bismo već u petak mogli doznati je li program restrukturiranja Uljanika prihvatljiv Bruxellesu. Tada u Hrvatsku naime dolazi povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

“Očekujem da ćemo mi prvu reakciju – neslužbenu, ali prvu reakciju – na taj program restrukturiranja od strane Bruxellesa dobiti već ovaj petak, 7. rujna, kada nam u službeni posjet dolazi povjerenica koja se bavi tržišnim natjecanjem u kontekstu Europske komisije. Kakvu ćemo informaciju od nje dobiti, pričekat ćemo, pa ćemo nakon toga moći planirati određene reakcije Vlade spram izrađivača programa restrukturiranja. Ali prejudicirati bilo kakav nalaz u ovom trenutku je vrlo nezahvalno”, rekao je Horvat.

Europska komisija, podsjetimo, mora donijeti odluku je li plan restrukturiranja brodogradilišta Uljanik u skladu s direktivama Europske komisije glede zaštite tržišnog natjecanja, odnosno trebaju donijeti odluku je li u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom.

Upitan kako je do ovoga došlo, odnosno kada se dogodila eskalacija oko Uljanika i 3.maja, Horvat spominje dvije, on kaže – činjenice: da je proces restrukturiranja u 3.maju započeo i završio 31.12.2017. Uljanik pak, napominje, nikad nije bio u procesu restrukturiranja. Iznio je nekoliko brojki, između ostalog onu da je zaključno s 31.3.2018. manjak sredstava na računu Uljanik grupe iznosio 575 milijuna eura.

Facebook Komentari