Plenković o torpediranju Milinovića: Rekao sam da takvo ponašanje nekoga s takvim iskustvom nije normalno. Kao predsjednik stranke to ne dopuštam. Cirkus u HDZ-u ne može proći; Spreman sam na sve scenarije u Saboru

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a zasjedali su u utorak u Karlovcu dan nakon izbacivanja Darka Milinovića iz stranke.

“Raspravili smo sve aktualne političke teme, dogovorili prirpeme za daljnje aktivnosti tijekom mjeseca rujna, početak rada u Saboru, razmotrili smo unutarstranačka pitanja uključujući i jučerašnju odluku, gdje su svi suglasni oko onoga što se dogodilo oko kolege Milinovića. Razgovarali smo i o izborima u BiH, sutra putujemo u Livno kako bismo otvorili konzultar RH u Livnu”, rekao Plenković nakon sjednice, ponovivši još jednom kako je vladajuća većina stabilna, prenosi N1.

Novinari su premijera pitali je li u redu da je Milinović izbačen na telefonskoj sjednici te da se sam nije mogao braniti?

“Razlika između HDZ-a i drugih političkih stranaka je da smo mi ozbiljna, konsolidirana stranka i rješavamo ključne probleme hrvatskog društva, rekao sam da takvo ponašanje nekoga s takvim iskustvom nije normalno. Kao predsjednik stranke to ne dopuštam”, odgovorio je Plenković te dodao:

“Mislite da od 4. siječnja do danas nismo razgovarali? Razmislite malo, odvrtite film. Govorimo o razdoblju od 4. siječnja kada smo raspustili županijski odbor i organizirali izborni proces. Taj proces bit će okončan 9. rujna. Ovo što se dogodilo ne može proći. Cirkus u HDZ-u ne može proći.”

Ako se Milinović vrati u Sabor i uskrati potporu vladajućima, hoće li većina pasti?

“Nećemo pasti, mi smo vladajuća većina. Nebitno mi je je li jedan zastupnik više ili manje. Bitno je da smjer stranke bude kakav želim, da imidž bude kakav želim, da smjer Vlade i države bude kakav želim. I to nema cijenu ovakvoga tipa, jedan zastupnik više ili manje. Ja sam spreman na sve scenarije, ako ste me dobro shvatili”, kazao je Plenković.

“Ne opravdavam postupak Milinovića, dapače, mislim da je pogriješio. Smatram danas, a smatrao sam i u petak da se o tome uživo trebalo razgovarati”, komentirao je Domagoj Ivan Milošević izbacivanje Darka Milinovića iz HDZ-a uoči sjednice.

Branko Bačić, član Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, rekao je uoči sastanka, kako je vladajuća većina stabilna, neovisno o postupku Milinovića.

Nakon što je jučer donesena odluka o izbacivanju Darka Milinovića iz redova stranke, Andrej Plenković u Karlovcu se sastao s vodstvom HDZ-a.

Tema sastanka nije navedena, no za pretpostaviti je da će se razgovarati o saborskoj većini. Naime, Darko Milinović ranije je najavljivao da će, ako ga izbace iz stranke, aktivirati svoj zastupnički mandat. To bi značilo da HDZ s koalicijskim partnerima ima minimalnu većinu od 76 ruku u Saboru, što bi moglo dodatno zakomplicirati rad Vlade jer bi prilikom svakog glasovanja o njihovim zakonima svi zastupnici trebali biti prisutni. Vladajući su nekoliko puta do sada u ovom sazivu Sabora imali problema s kvorumom prilikom glasovanja. Šef SDP-a Davor Bernardić zatražio je da se parlament raspusti i pripreme novi izbori, a analitičari nagađaju da bi i to mogla biti opcija za šefa HDZ-a kako bi učvrstio poziciju u stranci.

Kako se doznaje, tema razgovora bit će i stanje u Uljaniku. Čeka se odluka Bruxellesa o planu restrukturiranja, a iz oporbe stižu zahtjevi za osnivanjem istražnog povjerenstva o brodogradilištima i optužbe da je Vlada prekasno reagirala.

HDZ-ov politički tajnik Kuščević pojasnio ili nije izbacivanje Milinovića iz stranke; Držim da će se Milinović posuti pepelom

Darko Milinović nakon izbacivanja obratio se zanimljivim pisamcem svojim biračima u Lici i članovima HDZ-a

Facebook Komentari