Tko su ljudi koji sjede u Visokom časnom sudu i odlučuju o sudbini Darka Milinovića, a možda i o parlamentarnoj većini i prijevremenim izborima

O sudbini HDZ-ova veterana Darka Milinovića danas će odlučiti Visoki časni sud HDZ-a, čiji je predsjednik Davor Miličević, dugogodišnji gradonačelnik Županje. U HDZ-u slovi kao blizak Tomislavu Čuljku, a šira javnost ga je zapamtila kada je, u vrijeme SDP-ove vlasti, glasao protivno stranačkoj stezi za prijedlog rješenja švicaraca. Na kraju je ustanovljeno da je ovaj pravnik i dugogodišnji član HDZ-a i sam uzeo kredit u švicarcima. Na prošlim lokalnim izborima dobio je 54,19 posto glasova i tako osigurao četvrti mandat na čelu Županje, a nisu mu naštetile ni priče o navodno rastrošnom bratu, sucu Goranu Miličeviću, kada su mediji pisali da je nezakonito potrošio službenih 150.000 kuna.

U HDZ-ovom Visokom časnom sudu još je i Tomislav Vrdoljak, koji je bio dožupan Šibensko-kninske županije, a došao je u medije kada je imao prometnu nesreću u okolici Livna, kada je službenim Passatom udario u konja koji je kasnije morao biti usmrćen. U automobilu je bila i tadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac, a kasnije je bilo više formulacija kako je došlo do nesreće i dileme je li Vrdoljak koji je vozio bio u alkoholiziranom stanju, što je on demantirao.

Nezgodu, ali drugog tipa imao je i član Časnog suda Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, kada je slomio dva rebra padom sa stabla masline. Članica HDZ-ova suda je i Marija Vučković, koja vodi HDZ u Pločama, te Ile Baković, jedan od utemeljitelja stranke u Zagrebu. Kada su gradski HDZ-ovci tražili da se s čelnog mjesta u Zagrebu makne Andrija Mikulić i pisali pismo Plenkoviću tražeći sastanak, pridružio im se i Baković, koji je radio u Bandićevom Holdingu kao član uprave Zagrebparkinga. Tu je još i Robert Špiljak, koji je bio u Nadzornom odboru Liburnija riviera hotela, i Zoran Čogelja koji radi u Ini.

Najpoznatiji slučaj koji je ovaj sastav Visokog časnog suda imao je izbacivanje Alojzija Tomaševića iz HDZ-a, što nije izazvalo reakcije, jer je svima bilo jasno da s takvom reputacijom koja ga je pratila nema šanse ostati član stranke. S Milinovićem je situacija mnogo kompliciranija, jer je župan dobio najviše preferencijalnih glasova od članova Predsjedništva, a odluka o njegovoj političkoj sudbini donesena je na telefonskoj sjednici vrha stranke. Isto tako, Milinović tvrdi da je u izborni proces ušao dok je vrijedio stari Statut stranke, koji predviđa da se ne može kandidata za izbore isključiti, dok Središnjica primjenjuje novi Statut koji je donio brojne promjene, piše Jutarnji.

Dan D za Milinovića, autobusni desant na centralu i broj Plenkovićevih ruku u Saboru

HNS osnovao stožer za prijevremene parlamentarne izbore: Spremni smo i zato smo ga osnovali

Facebook Komentari