Život s Vlastom: Najbolji način kako da uništite vezu ili brak, samo na tome ustrajte

Piše: Vlasta Janton

Bilo da ste muškarac, bilo da ste žena, nema boljeg recepta za uništavanje vašeg odnosa od ljubomore. Najbolji put prema uništenju nečeg prekrasnog je put nepovjerenja, osuđivanja, put pun sumnji u osobu s kojom jeste.

Korak po korak i vaša ljubomora koja vas ničim izazvana izjeda svakog dana, ruši vašu ljubav ko kulu od karata, ubija onog prema kome su strelice ljubomore odaslane.

Ljubomora je otrov svakog odnosa, ljubomora razara, ljubomora plaši, ljubomora ubija.

Postoje dvije vrste ljubomore, to je situacijska te patološka i opasna ljubomora. Primjer situacijske: Zateknemo voljenu osobu u društvu osobe suprotnog spola, smiju se opušteno, ona ga dodiruje rukom po ramenu, i vi u tom trenu osjetite žalac ljubomore. Objašnjenje koje ćete dobiti je kako je sreo kolegicu s faksa koja mu govori o nedavnoj udaji i koliko je sretna. Žena koja posjeduje samopouzdanje i povjerenje u voljenu osobu više neće postavljati pitanja.. Žena koja nema samopouzdanja neprestano će se vraćati na tu situaciju i postavljati stotinu pitanja sve dok ne izludi voljenu osobu i on odbija više razgovarati o toj temi.

Ljubomora koja je patološka i opasna je ona koja nije izazvana situacijski, niste pružili nikakav povod svojim ponašanjem a voljena osoba vas guši ljubomornim ispadima, smeta mu što vas uopće drugi muškarci gledaju, smeta mu kako ste se to obukli ili našminkali. Kontrolira vaše kretanje, ne smijete imati prijatelje. Mijenjate ponašanje premda od početka vaše veze ili braka niste učinili baš ništa zbog čega bi se odnosio tako prema vama, s tolikom količinom ljubomore i nepovjerenja. A on to sve iskaljuje na vama, kao što je to činio sa ženama s kojima je bio prije vas.

Patološki ljubomorne osobe često imaju jako lošu sliku o sebi, nedostatak samopouzdanja, misle kako ne zaslužuju osobu s kojom jesu, boje se da će biti ostavljene, pobuđuju agresiju. Na kraju, ta ljubomora uništava vas, vašu vezu ili brak. Sav taj bijes, frustracija, osjećaj manje vrijednosti u odnosu prema izmišljenim takmacima u stvarnosti pokupi voljena osoba. Sve se sruči na nju. Uništava je.

Ne, ljubomora nikako nije znak ljubavi. Često čujemo ljude oko sebe kako govore da čim je osoba ljubomornija tim više voli. Totalno pogrešno. Ljubav treba biti lijepa, čista, jednostavna, ljubav teče, bez zapreka, bez boli, bez osuđivanja, bez provjeravanja, bez čudnih aluzija. To je ljubav. A ljubomora je daleko od ljubavi. Ona uništava, ona razara. I time sve više i više ubijaš osobu koju voliš, i kada vidiš prazan pogled voljene osobe usudiš joj se reći – Tebi je svejedno, ti me više ne voliš, a nemaju pojma da su oni ubijali vašu ljubav svojim izljevima ničim izazvane bolesne ljubomore.

Napadati voljenu osobu već s vrata pitanjima; „Gdje bi bio, s kim s bio, sigurno me varaš, tko zna s kim si bio i hodao“ i tome slično, ne vodi ničemu. Ako ste prepuni nepovjerenja i sumnji, a ničim nisu izazvane, osim vašom maštom, onda imate duboki problem sa samim sobom. Takva veza ili brak je na klimavim nogama. Ubijate voljenu osobu, ubijate vaš odnos, ubijate sve lijepo u njemu. Tako da, ukoliko želite da vaš odnos umre, budite ljubomorni, nema vam boljeg recepta za to. Samo ustrajte i rezultat neće izostati.

Facebook Komentari