Radnici Uljanika i dalje štrajkaju: Ako ne sjednu sutra plaće, idemo ponovno u Zagreb jer onda je jasno da su nas prevarili

Radnici Uljanika u Puli nastavili su sa štrajkom te krenuli u prosvjednu šetnju Pulom u kojoj se iz dana u dan priključuje sve više građana. Poručili su da će štrajkati sve dok im plaće ne sjednu na njihove račune.

Prema neslužbenim informacijama, plaća bi radnicima trebala sjesti na račune sutra u 9 sati. Čim se to dogodi, radnici prekidaju štrajk, poručili su, prenosi HRT.

Nezadovoljni radnici su u povorci najprije krenuli na glavni gradski trg gdje im se obratio predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko te zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek. Prekinut zvižducima, koji su bili upućeni gradskoj upravi, Šverko je pozvao radnike da, kako je rekao ne zvižde onima koji im u ovom trenutku ne mogu pomoći oko plaće.

Ako ne sjednu sutra plaće, idemo ponovno u Zagreb jer onda je jasno da su nas prevarili, kazao je Šverko dok se Forumom zaorilo USKOK, USKOK, USKOK, na što je Šverko pozvao institucije da dođu i pročešljaju poslovanje Uljanika. On je radnicima istaknuo kako mu je jasno da među nekima ima nezadovoljstva oko same organizacije prosvjeda, no da je sindikat jedino zakonsko tijelo koje može voditi štrajk. Ta je njegova izjava bila odgovor na traženja brojnog dijela ‘uljanikovaca’ da akcije dalje preuzme Stožer za obranu Uljanika.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek poručio je radnicima da se Vladi očito ne žuri jer, kako je rekao, “Pula nije Split ili Zagreb”. Uljanik je samo prošle godine uplatio 250 milijuna kuna poreza u državnu blagajnu. Odakle ikome pravo da kaže da Uljanik ne treba spašavati, pitao je Cvek.

Na kraju prosvjeda sindikati su pozvali ministra gospodarstva Darka Horvata da dođe u Pulu gdje bi razgovarao s gradskom Upravom, sindikatima, Upravom Uljanika ali i s radnicima.

I današnjem prosvjedu ‘uljanikovaca’ priključili su se brojni građani pa policija i sindikati procjenjuju da je na ulicama Pule bilo više od tri tisuće ljudi.

Uljanik d.d. izvijestio je jutros da mu je blokiran račun, da su u tijeku pregovori s ovrhovoditeljem te se očekuje njegova deblokada tijekom dana.

Gradonačelnik Boris Miletić i župan Valter Flego su u Bruxellesu gdje o stanju u brodogradilištu razgovaraju s predstavnicima Europske komisije, piše HRT.

Bernardić: SDP će zatražiti istražno povjerenstvo o Uljaniku – Gdje su pare?

Uljanik može u Udrugu Blokirani: Kako raspetljati fantastično poslovanje Grupe s generiranim gubitkom od 3,5 milijardi koje ne razumije ni Zdravko Marić, ni Darko Horvat, a ni EU

Facebook Komentari