Natječaj Najbrži prst se poništava: Tko prvi njegova djevojka, po Gabrijeli Žalac, pretvara se u običan, po ministru Horvatu

Natječaj Ministarstva regionalnog razvoja ‘Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT’, jučer je bio otvoren samo 35 sekundi, čime se među konzultantima razvila sumnja na moguće nepravilnosti.

Ministar gospodarstva Darko Horvat uoči sjednice Vlade kazao je da će natječaj najvjerojatnije biti poništen.

“Tijekom današnjeg dana ćemo razmotriti situaciju. Najverojatnije ćemo taj natječaj poništiti, staviti na raspolaganje više novaca i ponovno raspisati natječaj. Nama je interes da svi koji uđu u proces aplikacije, a zadovoljili su kriterije dobiju novac i povećaju konkurentnost hrvatskih malih i srednjih poduzetnika. Do toga je došlo jer je bio znatno veći interes nego alokacija sredstava kojom ga možemo popratiti. Od ovih projekata koji su pristigli, a njih je duplo više od alokacije, kvaliteta će biti ključni faktor. Mi ćemo za ovaj natječaj pripremiti dovoljno novca da sve aplikacije koje će se podnijeti, budu i usvojene”, rekao je Horvat.

Kaže da se do sada nije gledala brzina nego kvaliteta, a na pitanje ograđuje li se od izjava ministrice Žalac, Horvat poručuje: “To će vam objasniti ministrica, ona je moja kolegica, surađujem s njom i identifikacija potreba hrvatskog gospodarstva je napravljena na ovakav način. Da li smo mogli drugačije, mogli smo, sada znamo koliki je interes i pripremit ćemo se.”

“Svi se imaju pravo žaliti, i žale se. Po redoslijedu pristizanja se zaprimaju prijave, tko prvi, njegova djevojka, takav natječaj je uobičajen i u Europskoj komisiji”, kazala je u srijedu ministrica Gabrijela Žalac.

Podsjetimo, natječaj ukupne vrijednosti 53,2 milijuna kuna bio je namijenjen poduzetnicima koji su informacijskim i komunikacijskim tehnologijama željeli modernizirati svoje poslovanje. Projektni prijedlozi su 28. kolovoza spremno čekali 11:00 za prijavu, kako bi potencijalni korisnici svoje projekte predali među prvima i tako si povećali šansu da dobiju sredstva. No, natječaj je trajao 35 sekundi.

Unatoč tome što je natječaj službeno bio otvoren u 11 sati, kao što je i bilo predviđeno, došlo je do neočekivanog obrata koji je neugodno iznenadio sve sudionike, piše Jutarnji list.

‘Tko prvi, njegova djevojka’

Prema riječima direktora konzultantske tvrtke Ravencon Roberta Ravenšćaka, koji je u danom trenutku prijavljivao tri neovisna projekta svojih klijenata – prvi u 11:00:42, drugi u 11:01:07, a treći u 11:01:45 – čekali su informaciju sustava ili projektni kod kao potvrdu da je prijava prošla uspješno, no to se nije dogodilo.

– Kako da sebi, ali i klijentu objasnim da je njegova prijava bila zaprimljena više desetaka sekundi nakon prethodne iako su sve bile prijavljene u gotovo isto vrijeme: točno u 11:00 – pita se Ravenšćak.

Nedugo nakon toga dobili su potvrdu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije da je natječaj obustavljen nakon zaprimanja prevelikog broja prijava. Obavijest Ministarstva stigla je u 12:15, a u njoj je bilo navedeno da je natječaj obustavljen u 11:00:35:44 jer su do tada zaprimili više od 200 prijava.

Nakon što su se brojni poduzetnici žalili zbog natječaja koji je trajao ekstremno kratko i gdje je kriterij bio brzina klika na internetu, ministrica Žalac u srijedu je poručila: “Svi se imaju pravo žaliti, i žale se. Po redoslijedu pristizanja se zaprimaju prijave, tko prvi, njegova djevojka, takav natječaj je uobičajen i u Europskoj komisiji”, kazala je u srijedu ministrica Gabrijela Žalac.

Facebook Komentari