Kolakušić: Ja vidim da je naša brodogradnja pretvorena u IKEA-u

Situaciju u Uljanik u N1 studiju uživo komentirao je sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić.

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade kazao kako je pronađeno rješenje te da će radnici Uljanika dobiti plaću za srpanj i kolovoz.

“Ne možemo iz proračuna isplaćivati plaću za plaćom. Ako njima isplatite iz proračuna, nekome drugome nećete moći. Naravno da država mora pomoći u ovakvoj situaciji, ali ne da isplaćuje plaće. Država se prvenstveno mora brinuti o vlasništvu. Novac ulazi, izlazi, a nitko to uopće nije kontrolirao. Nismo imali ni člana Nadzornog odbora”, kazao je Kolakušić.

Smatra da su radnici najmanje krivi unatoč što imaju 46 posto vlasništva: “Sigurno su najmanje krivi. Njih ima jako puno, teško je očekivati da par tisuća ljudi to vodi. Zamislite da je Hrvatska imala par tisuća nogometnih izbornika”.

Mnogi situaciju u Uljaniku uspoređuju s onom u Agrokor, no Kolakušić se s tom konstatacijom ne slaže.

“Ogromna je razlika. Agrokor je bio zlatna koka, ima ogromnu imovinu koja nije bila opterećen hipotekama. Vidjelo se da je za Agrokor trebalo nekih 100, 150 milijuna eura, ostalo je potrošeno na savjetnike i isisan je novac. Agrokor je imao milijarde stalnog izvora, ogroman se novac stalno slijevao, kod Uljanika je drukčije. Ovdje vidimo da se generiraju gubitci, vrijednost imovine je vjerojatno zanemariva jer je sve založeno, pod hipotekom. Brodogradnja kod nas može biti strateška pod uvjetom da je barem 70 posto dijelova ugrađenih u te brodove hrvatski proizvod – a to nije. Ako vi imate strane dijelove, iz Kine, Bosne… To je onda strateško poslovanje u tim državama. Ja vidim da je naša brodogradnja pretvorena u IKEA-u”, rekao je Kolakušić.

Uljanik može u Udrugu Blokirani: Kako raspetljati fantastično poslovanje Grupe s generiranim gubitkom od 3,5 milijardi koje ne razumije ni Zdravko Marić, ni Darko Horvat, a ni EU

Facebook Komentari