Dumbović o provali u kuću: Bio je to profesionalni upad

Gost Novog dana bio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Je li Petrinja postao grad straha – s obzirom na recentne događaje?

Kao gradonačelnik i hrvatski branitelj ne bih mogao ići prema tome, Petrinja je grad slobode i kulture, tradicije, običaja, to je Petrinju krasilo i to bi trebala i ostati. Postoje rane branitelja, ali njih treba liječiti kompromisom, a ojkanje je baština pod zaštitom UNESCO-a. RH treba u svakom trenutku biti slobodna za svakoga bez razlike. U ratu su razne nacionalne manjine spašavale Petrinju , moja je poruka svim kulturnjacima – dođite u Petrinju, sjest ćemo za stol i dogovorit ćemo se.

Gdje je nastao problem oko zabrane, neodržavanja festivala ojkanja?

Mislim da je Prosvjeta došla do tog zaključka kada su braniteljske udruge rekle da nema mjesta ojkanju u Domu pogotovo na dan kad je Franjo Tuđman bio u Petrinji što je povijesni dan za Petrinjce. Tu je trebalo malo više koordinacije, komunikacije …

Je li bilo riječi o prijetnji ili poruci?

Na razini komunikacije koja je možda i prešla granicu, tu smo možda i napravili korak unazad i za to sam i danas tu, ovo je tema iz koje moramo izvući pouku. Petrinja mora ostati slobodan grad bez straha za svaku manjinu i da se ne dozira sloboda.

Što će biti s festivalom ojkanja?

Želim da Petrinja ima treći festival ojkanja i da to nije jednonacionalno obojeno i da dođu svi koji se bave ojkanjem. A ovo i nije samo stvar lokalne zajednice, nego i resornog ministarstva, Ministarstva kulture – da je ministrica rekla da će doći, bilo bi drugačije.

Jeste li razgovarali s njom?

Ne, smatrao sam da ne trebam podučavati resorne ministre što bi oni trebali raditi. Da sam ja ministar, rekao bih da dolazim u Perinju i da ću gledati ojkače.

Je li problem samo u danu festivala ili samom ojkanju?

Ima tu različith mišljenja, nisu to kolektivni stavovi, ovo trebamo ispraviti tolerancijom.

Jeste li razgovarali s čelnicima udruga?

Oni definitivno žele da u tom festivalu sudjeluju i svi ostali, to su dali i javno poruku i to mi je drago. Hrvatska je naša kuća u kojoj trebamo svi biti slobodni.

Bili ste branitelj, je li apsurd da se zabranjuje – smiju li branitelji određivati tko će i gdje što pjevati?

Ne, sigurno da ne i to nije dobro.

Kad je riječ o provali u vašu kuću, je li to vidite vezano uz događaje oko festivala?

Ne bih to rekao, niti mogu doći do tog zaljučka. Ništa mi nije jasno. Doša sam u kuću i vidio da je sve razbacano, a ništa nije odneseno. Provaljeno je i kamera je maknuta da se može ući kroz prozor. Profesionalan ulazak u kuću, nisu uzeli ni zlato, niti srebro, satove, skupo piće, slike vrijedne … je li to neka poruka …

Kako ste vi to shvatili?

Shvatio sam da je to organiziran profesionalan upad. Imam osjećaj da mi lopov nije bio u kući, nego netko to je obučen malo više. Ne znam, dat ću to na razmišljanje u MUP i policiji da odrade taj dio posla u interesu ne samo mene i moje obitelji, nego i svih koji trebamo imati siguran život. Danas ću imati razgovor s inspektoricom i nastojati doći do nekih rezultata.

Provalili i ispremetali kuću petrinjskog gradonačelnika, on će vidjeti kad se vrati ima li to kakve veze s njegovim stavovima oko ojkanja

Facebook Komentari