Život s Vlastom: Što je tebe u dubini tvoje duše toliko povrijedilo da sad ti mene povrjeđuješ? Tko je tebe toliko uništio?

Piše: Vlasta Janton

Ružne i teške riječi oštre su poput noža. Njihova grubost poput oštrice zabada nam se duboko u srce radeći mu bolne rane, rane koje nikada u potpunosti ne zacjeljuju, već iznova i iznova prokrvare.

Ružne, grube, drske riječi su oružje u rukama onog kojem ste dali svu moguću dobrotu, nježnost, pažnju, ali to oružje se i dalje koristi protiv vas, i onda shvatite da taj netko jednostavno drugačije ne zna, da je toliko mržnje, gorčine, boli i tuge u njegovoj duši da više ne zna iskazati dobro kada mu se dobro daje.

I onda pomisliš, tko ga je toliko povrijedio i uništio da ima potrebu uništavati i povrjeđivati tebe? Jer time se hrani, time osjeća da ima veću moć naspram tebe, čim je grublji, drskiji, oholiji time osjeća veću superiornost naspram tebe.

Ako si prema nekome dobar, pažljiv, ako si tu za njega u raznim situacijama, a ta osoba ti sve češće i češće iz čista mira servira ružne i drske riječi, poniženja, omalovažava te kao osobu u svim aspektima, pitaš se od kud tolika mržnja, gorčina u nekome, od kud toliko nepovjerenje, tolika nesigurnost, toliki strah, tolika nemoć da se ima potrebu na najgori mogući način nekoga povrijediti da bi se osjećao moćnijim, boljim, vrjednijim?

Često kao odgovor dolazi da je ta osoba bila snažno i grubo povrijeđena i da tu grubost prenosi dalje. Odgovor da je bila toliko slomljena i uništena da ne može dalje pokazati ljubav, nježnost i poštovanje kako netko i zaslužuje da se prema njoj ponaša. Odgovor da je sve dobro u toj osobi uništeno i spaljeno i da se to riganje vatre pune gorčine i boli ne može nikako ukrotiti, bez obzira koliko netko prema toj osobi bio dobar i pažljiv.

Što se onda događa? Ono najgore. Napadnuta osoba koja je bila brižna i dobra cijelo vrijeme, u sebi od samog početka guta te uvrede, izražene na razno razne načine, potiskuje zadobivene boli i poniženja, ohole i drske odgovore, na sve šuti, zakapa duboko u sebi i pati. I onda kada više ne može akumulirati sve što joj se nanaša eksplodira, izgovara upravo sve one ružne riječi kojima je bila počašćena, sve najgore što joj može pasti na pamet i sama u bijesu izgovara, povrjeđuje onoga koji je cijelo vrijeme povrjeđivao nju.

Ne bira pridjeve, ne bira ton, ne bira mjesto, sve ono čime je bila trovana i blaćena, sve izlazi van, sve se vraća osobi od koje je bila povrijeđena. Pretvara se u osobu kakva do prije nekog vremena nije bila, osobu koja joj je potpuna nepoznanica, pretvara se u nekoga koga se i sama plaši, u šoku i nevjerici da je uopće mogla izgovoriti takve riječi, riječi kojima se nikada prije nije služila, riječi kojih se grozila. Kada ti netko nanosi bol s vremenom se počinješ ponašati prema toj osobi kao što se i ona ponašala prema tebi, uzvraćajući joj istom mjerom.

Pogrešno. Itekako pogrešno. To je najgore što možete učiniti. Vraćati nekom istom mjerom. Na taj način najviše povrijedite sebe. Time si donosite nemir, tugu i još veću bol. Ako vas netko želi povrijediti, nemojte to prihvaćati, te riječi neka ostanu izvan vašeg dosega, neće vas taknuti, ostat će u ustima osobe koja ih je izrekla. Grubošću se ne može postići ništa.

Svi smo mi bili u životu nekad od nekog povrijeđeni, ali to ne znači da smo zato postali prema svima bezobrazni, drski i grubi. To nije opravdanje. Nema opravdanja za ružno ponašanje, ružne riječi. Ne postoji. Nema ga. Ako ti netko daje ljubav daj mu ljubav, ako ti netko daje pažnju i nježnost daj mu pažnju i nježnost. Na dobrotu odgovaraj dobrotom.

Ako te netko bezuvjetno voli cijeni tu ljubav, ne trebaš je omalovažavati, pljuvati po njoj, opovrgavati je. Prihvati je, uživaj u njoj, jer tebi je dana. Ako te je netko ružno povrijedio, istrgnuo ti komadić duše, za to ne treba ispaštati netko tko za to nije kriv, tko se našao na tvom putu, netko tko ti daje dobrotu, pažnju i mir. Cijeni to što ti je dano, cijeni taj dar, ne gazi po njemu, ne ocrnjuj ga.

Kada vas netko tako iz čista mira ružno napada, pitajte ga tko te je toliko povrijedio da imaš potrebu sada povrjeđivati mene, pitajte ga bi li više volio u svom srcu zasaditi ljubav ili mržnju? I od čega bi bio sretniji, ispunjeniji. Od mržnje zasigurno ne. Kada vas netko tako grubo vrijeđa nemojte to shvaćati osobno, to nema veze s vama, već s osobom koja vas vrijeđa. Ta osoba ima problem sama sa sobom, i ne zna se s njim nositi već tu negativnost i ogorčenost želi prenijeti na vas.

Zato dobro pazite kada vas netko uvlači u svoj vrtlog ružnih riječi, pazite da ne budete samljeveni. Pazite da se ne počnete pretvarati u osobe kakve nikada prije niste bili. Netko tko počinje odgovarati na ružne uvrede istim takvim uvredama. Jer svi smo mi u dubini duše djeca, svi mi želimo ljubav, nježnost i toplinu. Baš svi. Bez izuzetaka.

I sada, dok pišem ovo, u sebi osjećam ljubav, onu čistu, iskrenu ljubav. Svima želim takvu ljubav, i vjerujte, ljubav je najjača sila na ovom svijetu. Nema te tame, nema te sile koju čista ljubav ne može pobijediti. Budite ono što duboko u sebi nosite, budite ljubav.

Facebook Komentari