Predsjednica RH u razgovoru za Guardian o radikalno desnoj pojavnosti u Hrvatskoj, Marku Perkoviću Thompsonu….

‘U Hrvatskoj nema ksenofobije prema migrantima. Ne postoji prijetnja demokraciji ili ljudskim pravima’, istaknula je predsjednica, prenosi RTL.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za ugledni britanski list Guardian, koji ju je okarakterizirao kao neočekivanu zvijezdu hrvatskog pobjedničkog niza na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. List tvrdi da je “optužena” za korištenje spomenutog natjecanja u kampanji za dobivanje drugog mandata, kao i da tolerira ultranacionalizam u Hrvatskoj.

Izjavila je kako se nada da će drugo mjesto na svijetu dati poticaj zemlji s 4,2 milijuna stanovnika, koja je prolazila kroz tešku gospodarsku krizu, a sada se suočava s masovnom emigracijom, ističe list.

Unatoč tome što je Branimir Glavaš, koji je optužen za ratne zločine, zastupnik u parlamentu, predsjednica tvrdi da su radikalno desne pojavnosti u Hrvatskoj “iznimka, a ne pravilo”.

“Uvijek postoje iznimke, u svakom društvu. Nema ksenofobije u Hrvatskoj prema bilo kojem migrantu. Ne postoji prijetnja demokraciji ili ljudskim pravima”, izjavila je predsjednica.

Guardian se poziva na izjavu SDP-ovog saborskog zastupnika Bojana Glavaševića, koji je rekao da predsjednica međunarodnim imidžem prikriva pravo lice u domaćoj politici, uključujući i pozivanja ekstremista na događaje koje organizira.

Nastup Marka Perkovića Thompsona na dočeku Vatrenih komentirala je kako je on bio jedan od pola milijuna ljudi koji su na ulicama pozdravili svjetski srebrne nogometaše, a da na dočeku nije bilo ničeg što bi se moglo okarakterizirati kao porast ultranacionalizma.

Grabar-Kitarović u intervjuu brani dobar odnos s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali tvrdi i da Hrvati suosjećaju s Ukrajinom zbog vlastitih iskustava bitke za nezavisnost.

Facebook Komentari