Zlatna mladež ili poliranje Maseratija štenetom maltezera

Piše: Snježana Nemec

Pojam zlatne mladeži ili razmaženih bogatih derišta nije rezerviran samo za nas. Djeca instragrama, društvenih mreža koja se razmeću svojim bogatstvom svugdje pa i u zemljama gdje narod umire od gladi. Nevjerojatne perverzije se mogu vidjeti, među kojima je i poliranje Maseratija štenetom maltezera.

S jedne strane imamo u javnosti inačicu Kunderove nepodnošljive lakoće preseravanja bogate djece, a s druge strane akutno socijalno udaljavanje i povlačenje u sebe iste takve djece koje se ne može okarakterizirati mentalnom bolešću već društvenim fenomenom u kojem su milijuni izgubljenih generacija.

Izgubljene generacije od kojih više nije moguće očekivati bilo što jer u svojoj plitkosti, ispraznosti, neznanju nikada neće shvatiti kako samo temeljna promjena karaktera iz prevlasti modusa Imanja u prevladavajući modus Bivanja može spasiti od psihičke pa i ekonomske katastrofe.

Oni nedvojbeno s pozom “must have”, svojim djelima i javnim istupima iritiraju razumne ili nameću obrazac ponašanja. Radost davanja i dijeljenja, a ne gomilanja i izrabljivanja, ljubav i poštovanje prema životu, u znanju da nije sveta ni jedna stvar, ni moć, već život i sve ono što unapređuje njegov razvitak njihova je nepoznanica. Sve više uspavani ne vide kako je je većina onog što smatramo istinom rezultat utjecaja svijeta u kojem živimo. A spoznavanje, kao kaže i From započinje prije svega uklanjanjem iluzija. Spoznavanje znači prodiranje sve do samog korijena i uzroka, spoznavanje znači vidjeti stvarnost u njenoj ogoljenosti.

I nazvao bi ih čovjek raznoraznim imenima jer misle kako im je sve dopušteno jer pokušavaju uzeti i uzimaju i više nego što im pripada jer svoj način postojanja temeljen na modusu Imanja vide kao najprirodniji, štoviše kao jedini prihvatljiv. No ne može jer stvarnost je zapravo drugačija.

Banalizirati ovaj fenomen ovakvim tvrdnjama pa i tvrdnjama o lijenosti i nezainteresiranosti znači biti slijep na činjenicu u kojoj uče da, ukoliko ne ostvare vidljiv uspjeh poput materijalnog bogatstva – jednostavno ne vrijede.

Posljedica je to, prije svega predatorskog svijeta u kojem se društveno vrednovanje svelo na primitivnu i sve manje prihvatljivu percepciju: imati jednako uspjeti. Ako nemaš, danas jednostavno ne postojiš. Jednadžba je to koja bi se mogla okarakterizirati kao globalna, univerzalna i koja neminovno snosi posljedice.

Ekstremna je to dimenzija posrnuća međuljudskih odnosa uslijed otuđujuće prirode materijalnog svijeta koji mladim ljudima ne pruža priliku izgraditi sebe i odnose s okolinom koji se neće temeljiti na eksploataciji i manipulaciji.

Dok roditelji neumorno ljube i “oplemenjuju” stečeni kapital, ne razumijevajući osobine stvarnog postojanja, svrhu življenja, djeca im propadaju uništavajući i druge.

Priča je i to Marina Kameničkog (20) koji je svojim Mercedesu C63 AMG usmrtio dvoje ljudi i ozlijedio još nekoliko ljudi. Sve ima svoj uzrok i svoju posljedicu. Oni su u neporecivoj vezi, i nitko, ali baš nitko nije oslobođen tog djelovanja pa ni ovaj mladi čovjek. Na veliku žalost ni njegove žrtve, žrtve ovakvo uređenog svijeta.

VIDEO Tko je mladić iz stravičnog sudara na Ilici: Vodio udrugu za promicanje prometne kulture, Todorići mu bili prvi susjedi…

Facebook Komentari