VIDEO Bernardić: Plenković, Marić, Dalić, Ramljak, svi su oni sve znali i svi su lagali, a mi smo na to upozoravali

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je u petak najnovija saznanja oko iskaza bivše ministrice gospodarstva i potpredsjednice vlade Martine Dalić istražiteljima USKOK-a, rekavši kako njezine izjave dokazuju da su svi u Vladi znali što se događa u Agrokoru te da su o tome lagali, a javno je prozvao i DORH da preispita svoju odluku oko odbacivanja kaznene prijave za aferu Hotmail, ocijenivši da u njoj postoji puno elemenata za kazneni progon, poput davanja lažnog iskaza, trgovanja povlaštenim informacijama i zloporabe položaja i ovlasti.

“Plenković, Marić, Dalić, Ramljak, svi su oni sve znali i svi su lagali, a mi smo na to upozoravali. Bili smo u pravu i kad smo upozoravali da se na sastancima u Vladi i izvan nje, s predstavnicima Knightheada, trgovalo povlaštenim informacijama te kad smo inzistirali na istražnom povjerenstvu za Agrokor. Bili smo u pravu i kad smo tvrdili da je iz Agrokora izvučeno preko 500 milijuna kuna od strane onih koji su pisali Lex Agrokor kako bi se na njemu obogatili. Očito je i da smo bili u pravu kad smo tražili kažnjavanje odgovornih – odlazak Vlade i raspisivanje novih izbora”, kazao je čelnik SDP-a.

Dodao je kako “neki u Hrvatskoj imaju kratko i selektivno pamćenje” te je podsjetio da premijer Andrej Plenković još uvijek nije dao odgovor na pitanje koji su to razlozi bili zbog kojih su sa svojih funkcija trebali otići Martina Dalić i Ante Ramljak.

“Oni su otišli jer su savjetnici izvukli novac iz Agrokora, a to je poslije priznao i sam Plenković kada je te iste savjetnike pozvao da vrate novac”, kazao je Bernardić koji se potom osvrnuo na rad Državnog odvjetništva, ocijenivši da je najnovijim saznanjima u aferi Agrokor postalo jasnije zašto je trebao biti smijenjen Dinko Cvitan, bivši šef DORH-a.

“Cvitan je započeo istragu u Agrokoru i sada je puno jasnije zašto je smijenjen. Tražimo od DORH-a da preispita svoju odluku koju su donijeli samo dan prije izglasavanja nagodbe u Agrokoru. Iz svih informacija koje su procurile u javnost, očito je da postoji puno elemenata za kazneni progon, poput davanja lažnog iskaza, trgovanja povlaštenim informacijama i zloporabe položaja i ovlasti. Ove nove činjenice potkrepljuju sve ono što smo tvrdili posljednjih godinu dana. Otpočetka govorimo da je Vladina intervencija u Agrokoru organizirana akcija izvlačenja novca iz te kompanije. Plenković, ne samo da je sve znao i o svemu lagao, nego je on bio i vođa te operacije.”

Smatra kako je zbog afere Agrokor premijer trebao podnijeti ostavku, što bi bio i moralan čin, no to od njega ne očekuje jer „ova Vlada nema morala“.

“SDP će i dalje inzistirati na raspuštanju Sabora i na raspisivanju novih izbora, odnosno na našem zahtjevu kojeg smo u saborsku proceduru poslali prije 40 dana. Ako želimo da Hrvatska krene naprijed i da postane normalna zemlja, ovakve stvari ne smijemo dopustiti.”

Bernardić je u petak još jednom podsjetio na problem Uljanika, rekavši kako Vlada još uvijek nije učinila ništa da se radnicima isplate plaće kao ni da se osigura normalno poslovanje.

“Prvi uvjet spašavanja Uljanika i restrukturiranja tog brodogradilišta jest taj da ode Uprava jer su oni i najviše odgovorni zbog stanja u kojem su se radnici našli. Radnici sada s pravom štrajkaju pa očekujem od Vlade da zajedno s vlasnicima, lokalnom samoupravom i strateškim partnerom, donese i provede plan restrukturiranja jer bez toga nećemo uspjeti očuvati tu stratešku granu industrije.”

Napomenuo je i da je država preko različitih fondova jedan od najvećih suvlasnika Uljanika, no nema niti jednog predstavnika u Nadzornom odboru tog brodogradilišta, što je ocijenio apsurdnim.

Bernardić je u subotu u društvu Kreše Beljaka iz HSS-a pozvao DORH da preispita svoju odluku o nepokretanju kaznenog progona Grupe Borg. Beljak je ocijenio da je Lex Agrokor smišljen da se uzme 500 milijuna kuna.

Davor Bernardić: “Iznimno je važno da se odgovorno odnosimo prema strateškim granama hrvatske industrije: turizmu, brodogradnji i poljoprivredi. SDP i HSS su zajedno radili na mjerama i nećemo dopustiti da poljoprivrednici budu građani drugog reda. Kada preuzmemo odgovornost za Hrvatsku, smanjit ćemo PDV na proizvode koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj, te ćemo omogućiti da poticaji za poljoprivrednike ne budu za 30% manji od onih u EU kako je trenutno slučaj. Vlada umjesto da olakša, povećanjem nameta za vezove za brodice i paušala za iznajmljivače u turizmu radi protiv građana.”

Facebook Komentari