VIDEO: Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel u Tbilisiju podržala teritorijalnu cjelovitost Gruzije

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel i gruzijski predsjednik Giorgi Margvelashvili

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel je u Tbilisiju ponovila je pred gruzijskim predsjednikom Giorgijem Margvelashvilijem svoju podršku “teritorijalnoj cjelovitosti” Gruzije, deset godina nakon rata između Rusije i Gruzije u kojem je Ruska Federacija izvršila agresiju, a nakon čega je službena Moskva priznala dva gruzijska separatistička teritorija.

“Tijekom mog prvog posjeta Gruziji, prije deset godina, tražila sam povlačenje ruskih postrojbi”, izjavila je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel koja je tu zemlju posjetila u kolovozu 2008. godine , samo nekoliko dana nakon kratkog rata Moskve i Tbilisija , prenosi britanska novinska agencija Reuters.

I danas ostajem pri teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije, naglasila je na konferenciji za novinare tijekom posjeta Tbilisiiju, tri dana prije desete obljetnice moskovskog priznanja neovisnosti Južne Osetije i Abhazije, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ruska Federacija i Gruzija su se sukobile u kolovozu 2008. godine tijekom petodnevnog agresorskog rata od strane ruskih trupa, a nakon što je službeni Tbilisi pokrenuo vojnu operaciju u Južnoj Osetiji, proruskom separatističkom teritoriju koji se nezakonito odcijepio od Gruzije tijekom 1990.-ih godina.

Mirovnim sporazumom koji je ispregovarao tadašnji francuski predsjednik Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa omogućen je završetak sukoba, ali je Moskva istovremeno priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije i tamo zadržala jaku vojnu nazočnost.

Danas njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel odlazi u Republiku Armeniju, a u subotu u Republiku Azerbajdžan, kako bi pozvala na mirno rješenje spora između dviju bivših sovjetskih republika koje se bore za kontrolu separatističke regije Nagorni-Karabah, objavila je služba za medije njemačke kancelarke.

U Azerbajdžanu bi Angela Dorothea Merkel trebala razgovarati o energetskoj suradnji s tom zemljom bogatom ugljikovodicima za koje se smatra da su moguća alternativa plinu i nafti koje Ruska Federacija isporučuje Europskoj uniji. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Share This Article