Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik i treći su dan u štrajku, ali džaba im, nitko ne da novac, pa ni gazda Končar

Ad

Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik i treći su dan u štrajku, koji će trajati do ispunjenja zahtjeva o isplati plaća.

Štrajkaši su se i u petak ujutro okupili unutar brodogradilišta, a kako je jučer najavljeno, oko 9 sati ponovno će krenuti u prosvjedni hod ulicama Pule. Radnici Uljanika, svih sedam njegovih društava i Brodogradilišta 3. maj, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćene do 15. kolovoza.

Također radnici Uljanika koji su u štrajku kao i tri sindikata – Jadranski sindikat, Sindikat metalaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, traže i odlazak Uprave Uljanika na čelu s predsjednikom Giannijem Rossandom, koju smatraju najodgovornijom za trenutačnu situaciju.

U četvrtak kasno popodne u Vladi je održan odvojeni sastanak s predsjednikom uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i Dankom Končarem, vlasnikom Kermas energije, koja je potencijalni strateški partner Uljanika.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je po završetku kako Danko Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plaća za radnike Uljanik grupe, a da nažalost neki model s tim ciljem ne nudi ni Uprava brodogradilišta.

“Modalitet koji u ovom trenutku nudi gospodin Končar kao strateški partner nije pomoć Uljaniku u gotovom novcu, unutar kojeg bi se u osiguranju takve vrste pozajmice mogla osigurati plaća za radnike Uljanika i 3. maja”, rekao je Horvat nakon odvojenih sastanaka.

S druge strane, Horvat kaže kako su očekivali, a što se nažalost nije dogodilo, da uprava Uljanika prezentira neki svoj model unutar kojeg bi se moglo, prije samog kretanja u restrukturiranje brodogradilišta, osigurati barem jedna ili dvije plaće kojima bi se anulirala trenutna situacija u Uljaniku.

Također je rekao da Končar u strateškom partnerstvu nudi svoju viziju razvoja brodogradnje na prostoru 3. maja i Uljanika, no kako u ovom trenutku “nema i ne želi osigurati financijski aranžman kojim bi se i prije samog verificiranja plana restrukturiranja krenulo u osiguranje potrebnih sredstava za plaće radnicima”, prenosi N1.

Končar nije spreman dati pozajmicu Uljaniku

Facebook Komentari