Dogovorena gradnja nove zgrade Srednje škole Donji Miholjac

Nakon četrnaest godina, otkako je Osječko-baranjska županija kao osnivač uvrstila izgradnju Srednje škole Donji Miholjac u Plan kapitalnih ulaganja, napokon se kreće s izgradnjom Škole.

Oko 330 učenika i 55 zaposlenika miholjačke škole pohađa nastavu i radi u izrazito lošim uvjetima. Stoga su se, na inicijativu župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, posljednjih mjeseci vodili razgovori s nadležnim ministarstvima o tome treba li škola temeljitu obnovu ili će se graditi nova zgrada. Optimalno rješenje, a to je gradnja nove zgrade škole, dogovoreno je 23. kolovoza 2018. godine u Zagrebu na sastanku župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i njegovih suradnika, ravnatelja Srednje škole Donji Miholjac Nenada Perića i gradonačelnika Donjeg Miholjca Gorana Aladića s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom te ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i njihovim suradnicima. Zajednički zaključak je da se u Donjem Miholjcu mora izgraditi nova zgrada Srednje škole, i to u najkraćem mogućem roku.

– Učenici Srednje škole Donji Miholjac godinama pohađaju nastavu u potpuno neprimjerenim uvjetima, možda i najgorim u Hrvatskoj. Unatoč tomu marljivo rade i postižu izvrsne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima znanja, što nas dodatno potiče da im omogućimo što bolje uvjete za stjecanje znanja i iskustva koja će ih kasnije voditi kroz život. Zato sam u ime Županije kao osnivača tražio pomoć nadležnih ministarstava, a sada postoji dobra volja i na drugim razinama pa smo dogovorili rješenje i daljnje aktivnosti. Osječko-baranjska županija već ima kompletnu dokumentaciju i čim se usuglasi financijski okvir možemo krenuti u realizaciju projekta, pa će za najviše 2,5 godine miholjački srednjoškolci i njihovi profesori useliti u novu školu – kaže župan Ivan Anušić.

Ministrica Blaženka Divjak i njeni suradnici istaknuli su da su se i sami uvjerili u loše stanje postojeće školske zgrade, kao i pad broja učenika te smatraju da je krajnje vrijeme za izgradnju novog školskog objekta. Potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru također je poznata situacija u Donjem Miholjcu i zalaže se za žurno postupanje, pri tomu je pohvalio aktivnosti koje na području školstva poduzima aktualna uprava Osječko-baranjske županije.

Inače, izgradnja nove školske zgrade i sportske dvorane u Donjem Miholjcu nalazi se u Planu kapitalnih investicija Osječko-baranjske županije od 2004. godine, 2010. godine je završena projektna dokumentacija, ishođene građevinska i druge dozvole, projekt čija je procijenjena vrijednost tada iznosila 6,29 milijuna eura apliciran je na fondove EU, 2014. godine čak je otvoreno gradilište (zbog čega su učenici ostali bez otvorenog igrališta s betonskom podlogom), no nikada nisu osigurana financijska sredstva da bi gradnja zaista započela. Novca nije bilo ni za kvalitetniju sanaciju postojeće zgrade, a uvjeti školovanja učenika i rada zaposlenika škole postajali su sve gori, zapravo kritični.

Prema dogovoru na sastanku u Zagrebu do kraja ove godine utvrdit će se financijski okviri investicije te u što skorijem roku krenuti u samu izgradnju.

Facebook Komentari