2.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO: Čelnik takozvane Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi poziva na nastavak džihada

VIDEO: Čelnik takozvane Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi poziva na nastavak džihada

Čelnik organizacije tzv. Islamska država (IS) Abu Bakr al-Baghdadi pozvao je svoje pobornike na nastavak “džihada” u poruci objavljenoj na aplikaciji za slanje poruka Telegram, u prvoj poruci koja mu se pripisuje u poslijednju godinu dana.

Njegova poruka objavljena prigodom Kurban-bajrama, muslimanskog blagdana na završetku velikog hodočašća u Meku, stiže u trenutku kada su gotovo protjerani borci tzv. Islamske države u Sirijskoj Arapskoj Republici, kao i iz svih velikih urbanih centara Republike Irak nakon što su u te dvije zemlje kontrolirali velika područja, prenosi britanski BBC.

https://www.youtube.com/watch?v=J0i2I8Bv1nw

 »Propadaju oni koji zaboravljajaju svoju religiju, strpljenje, džihad protiv neprijatelja i obećanje Stvoritelja. A oni koji se drže tih načela ponosni su i nakon nekog vremena pobjeđuju«, rekla je osoba koja se u propagandnoj poruci od 55 minuta predstavila kao Abu Bakr al-Baghdadi, prenosi francuska novinska agncija AFP.

Posljednja snimka navodnog šefa tzv. Islamske države datira od 28. rujna 2017. godine i u toj poruci on je pozivao borce u Sirijskoj Arapskoj Republici i u Republici Irak da pruže otpor neprijateljima nakon što je IS u nekoliko mjeseci izgubio kontrolu Mosula u Iraku.

Abu Bakr al-Baghdadi, čija smrt je nekoliko puta objavljivana, navodno je živ i i zdrav te se nalazi na sirijskom teritoriju, duž granice s Republikom Irak, prema podacima iračkih dužnosnika. Ove godine početkom srpnja iračke obavještajne službe su objavile da je sin šefa ultraradikalne skupine, Houdhayfah al-Badri ubijen u Sirijskoj Arapskoj Republici u napadu ruskim navođenim projektilima koji su gađali sklonište u kojem se nalazio.

Po procjenama zapadnih obavještajnih službi, čelnik takozvane Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi je u poslijednje vrijeme često viđan također i u gradu Sirte u Libiji.  (Theo Ljubić, BBC, AFP)

Najnovije

Još iz rubrike