Nataša Novaković čita transkripte objavljene u medijima: Povjerenstvo će razmatrati pokretanje postupka protiv Marića

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je iskaz USKOK-u bivše ministrice gospodarstva i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić , kao i iskaze Ante Ramljaka i Zorana Besaka-u, a koje je objavila N1 televizija.

Koliko su vas iznenadile posljednje informacije koje su se pojavile informacije u javnosti?

“Povjerenstvo od jutra prati informacije koje su izašle u javnost. Jednim dijelom su nam te informacije novina, dok je dio drugih Povjerenstvo imalo. Cijeli dan pratimo medijske objave i analiziramo činjenice.”

S obzirom na nove činjenice hoće li Povjerenstvo otvarati nove postupke protiv nekih dužnosnika?

“Povjerenstvo će definitivno imati radni sastanak početkom idućeg tjedna. Predmeti u “aferi Hotmail” u slučaju Martine Dalić i Andreja Plenkovića su, znate, već otvoreni. S obzirom na neke današnje informacije Povjerenstvo će razmatrati pokretanje novog postupka protiv Zdravka Marića, a možda i nekih drugih osoba, no još mislim da je prerano govoriti o kojim se osobama radi. Treba sve prvo analizirati.”

Hoće li se pokretati postupak u slučaju Andreja Plenkovića?

“U ovom trenutku otvoren je predmet. Tražili smo u lipnju ove godine očitovanje Vlade, nismo dobili odgovor pa smo u srpnju poslali požurnicu, no do danas nismo dobili povrat. S obzirom na informacije koje su sada izašle u javnost te ono što smo dobili od Martine Dalić, možda ćemo ići na sjednicu s predmetom bez očitovanja Vlade.”

Koliko se iskaz Martine Dalić Povjerenstvu razlikuje od onoga USKOK-u?

“Neke od tih informacija su Povjerenstvu poznate. Ne mogu reći u kojem postotku je razlika.”

Je li Dalić rekla manje Povjerenstvu negu USKOK-u?

“Ne mogu na to u ovom trenutku odgovoriti.”

Je li se o tim stvarima moglo govoriti i u prijašnjem postupku protiv Zdravka Marića?

“Postupak je bio pokrenut zbog dva sastanka. Mi smo Marića i Petrova ispitivali u kontekstu ta dva sastanaka jer smo iz očitovanja dobili kada su održavani, dobili ta dva datuma. Povjerenstvo je još u starom sastavu otvorilo predmet. Oni se šire od toga nisu očitovali.”

Jeste li u slučaju Zdravka Marića postavili premalo pitanja?

“Smatram da ne. Mi smo u tom trenutku bili ograničeni, bavili smo se onime što smo imali u predmetu. Jedina stvar je bila uloga Zdravka Marića na tom sastanku.”

Sada kada gledate nakon objave transkripata, biste li rekli da ste donijeli krivu odluku?

“Ne. U trenutku kada smo odlučivali, koje smo imali činjenice, u tom trenutku smo donijeli dobru odluku.”

Kada govorimo o postupcima za koje je jasno da su ih radili pojedini javni dužnosti – obmanjivanje javnosti, Povjerenstva, je li počinjeno kazneno djelo?

“To će Povjerenstvo odlučivati u svojim postupcima. Je li tovjerodostojno, naštetilo ugledu političara, to će odlučiti javnost.”

Osjećate li bilo kakvu osobnu odgovornost?

“Ne.”

Mislite li da ste trebali uzeti više vremena za slučaj Zdravka Marića?

“Slučaj je bio otvoren dvije godine, mislim da je to dovoljno vremena. A i slučaj je otvorilo staro Povjerenstvo koje odlučilo. Mi smo odlučivali s tadašnjim činjenicama. Ako gledamo nove, postoje alati da se pokreno slučaj ponovno.”

MOST-ov igrač Besak na USKOK-u otkrio kolika je bila uloga Zdravka Marića u posredovanju informacija iz Agrokora

Cijeli iskaz Martine Dalić na USKOK-u: Sve o Grupi Borg, noćnim sastancima s Todorićem, koliko su Plenković i Marić znali

Ramljakov iskaz: Na Knighthead me uputila Martina Dalić

Facebook Komentari