Zdravko Marić poručio štrajkašima u Uljaniku: Svemu mora doći kraj

U Banskim dvorima sastao se uži kabinet Vlade, uoči sutrašnje sjednice. Situaciju u Uljaniku komentirali su ministri.

“Ograničenja su velika, naročito nakon pristupanja EU-u. Jučer smo raspravljali o ovom problemu, ali je manevarski prostor je izuzetno sužen. HBOR nastoji pomagati, ali i postoje ograničenja. Brojna pitanja moraju biti postavljena na nekoj drugoj adresi, znate kakav je model upravljanja tom kompanijom. Vlada ne bježi od odgovornosti i svemu mora doći kraj. Svi smo mi porezni obveznici i moramo se odgovorno ponašati, to je stav ove Vlade”, izjavio je minstar financija Zdravko Marić. Nije želio odgovarati na pitanje što bi državi više odgovaralo – stečaj ili predstečaj.

Vlada čini sve da pomogne u ovoj situaciji, ali Uprava mora preuzeti punu odgovornost, izjavio je uoči sastanka užeg kabineta potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

“Uprave su dovele brodogradnju u ovakvu situaciju i oni koji upravljaju. Oni imaju Skupštinu i Nadzorni odbor i imenuju uprave”, izjavio je mnistar državne imovine Goran Marić.

“Uljanik je veliki problem gospodarstva, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević. Vlada tu nije nimalo kriva. Riječ o privatnoj tvrtki, rekao je i poručio da mu je krivo da nitko ne proziva Upravu društva, nego Vladu. Vlada se maksimalno uključila kako bi riješila problem, no vlasnik društva su privatne osobe, i radnici. O problemu Uljanika Uprava mora početi ozbiljnije razmišljati, naglasio je.

U Vladi je jučer održan sastanak o stanju u brodogradilištima na kojem su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ministar Horvat najavio je da bi u rješenje mogla biti uključena Hrvatska banka za obnovu i razvitak koja je nedavno odbila kreditni zahtjev strateškog partnera Uljanika- Kermas energije. Tvrtka Danka Končara je tražila taj novac kako bi dala pozajmicu Uljaniku za plaće, javlja HRT.

Počeo štrajk u Uljaniku i 3. maju

Facebook Komentari