Počeo štrajk u Uljaniku i 3. maju

Četiri i pol tisuće radnika Uljanik grupe, koja uz pulsko brodogradilište uključuje i riječki 3. maj, od jutros je u štrajku zbog neisplaćene plaće za srpanj. Štrajk je njihovo zakonsko pravo nakon pet dana mirenja koji su istekli jučer u 13 sati. Radnici su ogorčeni i razočarani jer im je isplata plaća bila obećavana, ali su i zabrinuti jer bi im se za 20-ak dana trebala isplatiti plaće za kolovoz.

Štrajk je njihovo zakonsko pravo nakon pet dana mirenja koji su istekli jučer u 13 sati. Radnici su ogorčeni i razočarani jer im je isplata plaća bila obećavana, ali su i zabrinuti jer bi im se za 20-ak dana trebala isplatiti plaće za kolovoz. Sindikati za situaciju prozivaju Upravu koja je, kažu, odgovorna za loš izbor strateškog partnera. Prozivaju i Vladu, od koje očekuju izlaz iz ove pat-pozicije. eki analitičari problem Uljanika prema veličini financijskih obveza uspoređuju s onim Agrokora.

U Vladi je održan sastanak o stanju u brodogradilištima na kojem su sudjelovali ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ministar Horvat najavio je da bi u rješenje mogla biti uključena Hrvatska banka za obnovu i razvitak koja je nedavno odbila kreditni zahtjev strateškog partnera Uljanika- Kermas energije. Tvrtka Danka Končara je tražila taj novac kako bi dala pozajmicu Uljaniku za plaće.

Još jedno brodogradilište Danka Končara nije isplatilo plaće radnicima – Brodotrogir. Bivši predsjednik radničkog vijeća Mario Juranović tvrdi da je ovo četvrtko kašnjenje plaće ove godine, a član Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana tvrdi da će plaće biti isplaćene do kraja tjedna.

Share This Article