U opreznom trgovanju na azijskim burzama u ponedjeljak je većina najvažnijih indeksa ojačala, dok investitori čekaju daljnji razvoj događaja oko američko-kineskih trgovinskih nesporazuma

Ad

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,30 sati bio je u plusu 0,4 posto. Indeks šangajske burze ojačao je 0,2 posto, dok je tokijski Nikkei bio u minusu 0,3 posto. Investitore i dalje ohrabruje vijest da će kineska i američka delegacija održati do kraja mjeseca sastanak na kojem će razmatrati trgovinska pitanja te se nadaju da bi taj sastanak mogao doprinijeti rješavanju problema eskalacije carinskog rasta.

Medijska izvješća sugeriraju da bi se taj sastanak mogao održati 21. i 22 kolovoza, uoči stupanja na snagu novih američkih carina na kineski robni izvoz vrijedan 16 milijardi dolara, 23. kolovoza. Na tržištu se špekulira da bi ti razgovori, na nižoj diplomatskoj razini, mogli biti uvod u sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpina u studenome. „Iako je takav vremenski raspored dogovora totalno nerealističan s obzirom na udaljenost stajališta dviju strana, pozitivni naslovi mogu poboljšati raspoloženje”, smatraju analitičari JP Morgana.

Općenito, raspoloženju na financijskim tržištima je pomoglo stabiliziranje turske lire, kojom se nakon velikih potresa, jutros trguje po tečaju od 6 lira za dolar. „Raspoloženje prema Turskoj se stabiliziralo, no srednjoročne ranjivosti i dalje su znatne te tržišta nastavljaju penalizirati valute sa slabim fundamentima. No, rizik od širenja zaraze iz Turske relativno je nizak, a povijest pokazuje da volatilnost na tržištima u razvoju ne pogađa američko gospodarstvo, kao ni Fed, naravno”, smatra ekonomist Barclaysa Michael Gapen.

Na Wall Streetu protekloga tjedna njujorški Dow Jones indeks ojačao je 1,4 posto, na 25.660 bodova, a S&P 500 indeks za 0,6 posto, na 2.850 boda. Istodobno, tehnološki Nasdaq spustio se 0,29 posto, na 7.818 bodova. „Unatoč krizi u Turskoj i globalnih trgovinskih napetosti, Wall Street završio je tjedan u plusu. Naime, najavljeni za kraj kolovoza počeci razgovora između Kine i SAD-o o problemima u trgovinskim odnosima, što je dalo nadu investitorima da će se ti problemi riješiti. S druge strane, europske burze bile su pod dojmom turske krize”, dodaje Dolenec.

Na europskim burzama cijene dionica pod utjecajem turske krize potonule su protekloga tjedna za više od jedan posto. Ponajviše je na udaru prodaja bio bankarski sektor, uvelike izložen u Turskoj. Londonski Ftse bio je na gubitku 1,42 posto, na 7.558 bodova, frankfurtski DAX za 1,72 posto, na 12.210 bodova, a pariški CAC za 1,3 posto, na 5.344 boda.

Izgledi da će kamatne stope u SAD-u ponovno porasti podupiru tečaj dolara. Dolarov indeks jutros je stabilan, na 96,167 bodova, nakon prošlotjednog pada za gotovo 0,6 posto.

Nakon prošlotjednog pada za otprilike jedan posto, najvažniji europski burzovni indeksi na početku tjedna su ojačali na krilima nade da će skorašnji kinesko-američki trgovinski razgovori donijeti popuštanje trgovinskih napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva. Oko 9,30 sati paneuropski Stoxx 600 indeks bio u plusu 0,35 posto, pri čemu je većina dioničkih sektora bila u plusu.

Istodobno, londonski Ftse indeks u plusu je 0,34 posto, na 7.584 boda, frankfurtski DAX za 0,64 posto, na 12.288 bodova, a pariški CAC za 0,43 posto, na 5.367 bodova. Najviše su porasle cijene dionica proizvođača sirovina, u prosjeku za 1,6 posto, uslijed optimizma investitora da bi u predstojećim trgovinskim pregovorima između Kine i SAD-a mogao biti postignut preokret, piše energypress.net.

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje skromno trgovanje i stagnacija indeksa, jer nema važnijih poslovnih vijesti, dok će u fokusu investitora biti vijesti oko situacije u domaćim brodogradilištima. Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Nakon što su u tjednu ranije dosegnuli najviše razine u zadnja dva mjeseca, Crobex indeks prošloga se tjedna spustio 1 posto, na 1.818 bodova, a Crobex10 za 0,85 posto, na 1.061 bod. Među sektorskim indeksima najviše je pao Crobexturist, za 1,62 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 6,9 posto. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga, skraćenog radnog tjedna 17,9 milijuna kuna, što je 7,7 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Uz to, u blok prometu dvjema dionicama ostvareno je još 5,4 milijuna kuna. Pritom je dionicom HT-a u blok transakciji protgovano 2,37 milijuna kuna po cijeni od 158 kuna po dionici. Povlaštenim izdanjem Adrisa, pak, ostvareno je 3,05 milijuna kuna prometa, po cijeni od 436 kuna za dionicu. „Negativni sentiment s europskih burzi prelio se protekloga tjedna i na domaće tržište kapitala, pri čemu je Crobex zabilježio najveći tjedni pad od kraja linja. Razdoblje niske likvidnosti se nastavilo, pri čemu je dnevni promet u prosjeku iznosio je 5,9 milijuna kuna”, kaže Magdalena Dolenec, mlađa analitčarka u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je bila dionica Podravke s prometom od 3,2 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,6 posto, na 340 kuna. Slijedi dionica HT-a, s 2,9 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 1,6 posto, na 158,5 kuna. Veći promet ostvaren je bio i izdanjem Valamar Rivijere, 2,5 milijuna kuna, dok joj se cijena spustila 1,22 posto, na 40,4 kune. Iz Đure Đakovića su izvijestili da su s francuskim i njemačkim naručiteljima ugovorili dodatne isporuke prethodno ugovorenih vagona.

Vrijednost novougovorenih poslova iznosi 46 milijuna kuna. Cijena te dionice skočila je 8 posto, na 16,2 kune, pa je bila među likvidnijima najveća dobitnica. S druge strane, najviše su pala cijena dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, za 5,15 posto na 9,2 kune te Jadroplova, za 6,09 posto, na 21,6 kuna. „Na domaćem tržištu, s obzirom na nedostatak bitnijih korporativnih vijesti i sezonu godišnjih odmora, očekujemo i dalje skromnije trgovanje. U fokusu investitora bit će rješavanje krize u Uljaniku”, navodi Dolenec.

U Uljanik Grupi kasni isplata plaća, pa sindikati traže hitnu isplatu najavljujući u suprotnom industrijske akcije. Svakoga mjeseca treba osigurati 51 milijun kuna da bi se mogle isplatiti plaće radnicima Uljanika i 3. maja. U srpnju je plan restrukturiranja Uljanika poslan Europskoj komisiji te da se čeka odgovor Komisije glede analize samog programa restrukturiranja.

U međuvremenu, u petak je Brodogradilištu 3. maj blokiran račun, izvijestila je Uprava odgovarajući na upit Zagrebačke burze te poručila da će se programom restrukturiranja Uljanik brodogradilišta stvoriti pretpostavke za intenziviranje ukupnih poslovno proizvodnih aktivnosti Uljanik grupe, što uključuje i 3. maj.

Facebook Komentari