Pomrčina zdravog razuma: U razmaku od 16 godina i tri službeno provedena mjerenja nakon nesreća izmjereno joj je prosječno 1,27 promila

Ad

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Možda nismo razumjeli ono što se u medijima prezentiraju kao činjenice u slučaju Obersnelove pročelnice, ali prema javno dostupnim informacijama moguće je pretpostaviti sljedeći niz događaja.

2002. godine kao 20-godišnjakinja, Vera Begić Blečić sletjela je s ceste u Jurdanima kraj Rijeke. Izmjereno joj je 1,59 promila alkohola u krvi. 2017. u ožujku mjesecu, 15 godina kasnije, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel proglasio je Veru Begić Blečić pročelnicom gradskog odjela za sport i tehničku kulturu. 2017. u lipnju skrivila je prometnu nesreću i pobjegla je s mjesta događaja u kojoj su u automobilu ostale prignječene majka i dijete. Policija ju je našla 5 sati kasnije. Izmjereno joj je 0,42 promila alkohola u krvi. Za nesreću je javnost doznala tek nakon lokalnih izbora. 2018. u srijedu 16. kolovoza, dakle, nešto više od godinu dana nakon prošle i 16 godina nakon prve nesreće ponovno je skrivila prometnu nesreću, ovaj put sa smrtnim posljedicama i to ponovno pod utjecajem alkohola. Utvrđeno joj je 1,81 promila alkohola u krvi.

Ukratko, u razmaku od 16 godina i tri službeno provedena mjerenja nakon nesreća navedenoj je izmjereno prosječno 1,27 promila alkohola u krvi što je 2 i pol puta iznad 0,5 promila koji označavaju stupanj opijenosti. Od 2002. do 2018. navedenoj nitko, ali baš nitko nije našao za shodno trajno oduzeti vozačku dozvolu. Nitko nije našao za shodno poslati ju na prisilno liječenje na psihijatriju. Nitko ju nije našao za shodno čak i razriješiti javne službe. Nitko. Nakon prekršaja 2017. gradonačelnik je rekao kako se radilo o sitnom prekršaju. Nakon ovog 2018. iskazao je sućut, ali nije našao za shodno učiniti to osobno (slično kao i ministar Kujundžić). Ne osjeća se odgovornim (ponovno slično kao ministar Kujundžić). No suspendirao je pročelnicu. Pitanje je zašto ju nije suspendirao i smijenio ju nakon nesreće iz 2017. godine?

Pretpostavimo kako to nije učinio zato što su bili izbori i nije bilo smrtno stradalih. Ako se radilo o zataškavanju nesreće (QED) zbog izbora, onda se takvi čini ugroze života (majke i djeteta) i bijeg s mjesta nesreće drže vrijednim zataškavanja u ime rezultata na izborima, a ako je to slučaj, onda je to potpuna pomrčina zdravog razuma.

Imali smo dosad u posljednjih 28 godina cijeli niz teških prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama zbog neprilagođene vožnje, zbog konzumacije alkohola itd. i nikome dosad još nije doživotno zabranjeno upravljanje bilo kakvim motornim vozilom. „Mi smo u Hrvatskoj. Tome nema lijeka.“.

Facebook Komentari