Hrvatska je europski rekorder po porastu prodaje traktora

Hrvatska je lani postala europski rekorder u porastu broja kupljenih traktora. Kupili smo ih čak 854, što je rast veći od 90 posto u odnosu na pretprošlu godinu. Tomu je uvelike pridonijela mogućnost korištenja europskog novca.

Sve je više onih koji su dobrim programima zagrabili u europske fondove. Marijan Dodlek, proizvođač krumpira iz Belice jedan je od njih. “Prošli smo na ruralnom razvoju na mjeri 4.1.1. i ove godine u narednih 6 mjeseci do godinu dana planiramo realizirati investiciju od nekakvih 15-ak milijuna kuna”, kaže za HRT.

Trend rasta prodaje se nastavlja i ove godine, što i ne čudi jer kod nas je prosječna starost traktora oko 30 godina. U Europi se pak novi kupuju nakon osam godina.

“U zadnjih godinu dana investirano je u novi traktor, priključnu mehanizaciju, smanjuje se naravno uopće opterećenje obrade polja, jednostavnije je, i normalno – smanjuje se utrošak jer se koristi nove tehnologije i time u biti unapređuje i sama proizvodnja”, objašnjava Damir Lujanac iz Daruvara.

Samohodna vadilica krumpira primjerice znači pravi preporod za obitelj poput one Filipa Puškarića iz Kaniške Ive, koja obrađuje 350 hektara. Ona je tek dio ulaganja europskim novcem. “Investicija je oko 16 milijuna kuna, a povrat je u visini od 7 i pol milijuna kuna, dio povrata pripada ovoj vadilici čija je vrijednost oko 440 tisuća eura”, pojašnjava Filip Puškarić.

Prodavači poljoprivrednih strojeva ne skrivaju zadovoljstvo rastom prodaje.

“Hrvatsko tržište se budi zbog europskih fondova i neke pozitive na samom tržištu, tako da primjećujemo da je rast prodaje evidentan. Pozitivni trendovi su prisutni. Mislim da će 20 do 25% bit povećana prodaja strojeva”, kaže HRT-u Boštjan Grašić, voditelj prodaje za Hrvatsku i Sloveniju.

Razgovarali smo i s Mariom Puškarićem iz Kaniške Ive. On smatra da je upravo činjenica da je maksimalni intenzitet potpore 50% da se razumnije investira. “Prije kad su ljudi dobivali 90%, a nisu imali nikakve rezultate poslovanja, onda su kupovali i što im treba i što im ne treba. Međutim danas je to, rekao bih, puno racionalnije”, kaže.

Domaće tržište međutim vapi za tim da se pozitivni trendovi prodaje traktora i strojeva u konačnici pretoče i u nasušno potreban rast proizvodnje hrane.

Facebook Komentari